Припинення вогню на Донбасі: з'явилися деталі домовленостей
Категорія
Політика
Дата публікації

Припинення вогню на Донбасі: з'явилися деталі домовленостей

Припинення вогню на Донбасі: з'явилися деталі домовленостей
Джерело:  online.ua

За підсумками зустрічі Тристоронньої контактної групи з питань врегулювання конфлікту на Донбасі, в якій брали участь представники бойовиків так званої ДНР і ЛНР, було заявлено про необхідність повного безстрокового припинення вогню на Донбасі з 1 вересня 2016 року.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook прес-секретаря представника України в контактній групі Леоніда Кучми Дарки Оліфер.
Прес-секретар Кучми пояснила, що 1 вересня починається новий навчальний рік, і тільки на підконтрольній українському уряду частині Донбасу в школи підуть більше 150 тис дітей. "Ми наполягаємо: усі діти Донецької і Луганської областей, незалежно від місця проживання, мають право на турботу і безпеку. Саме тому Україна наполягає на повному припиненні вогню. Українська сторона послідовно виконує Мінські угоди, і закликає Російську Федерацію і ОРДЛО не порушувати взяті на себе зобов'язання і з 1 вересня 2016 року всі-таки припинити стріляти", - зазначила вона.
"Безпека є ключовою складовою для вирішення всіх проблем політичного, гуманітарного і економічного характеру. Стійкий режим тиші, відведення важких озброєнь і підтвердження цього відведення СММ ОБСЄ, - основою для повноцінної реалізації перших і ключових пунктів Мінських домовленостей є повернення Україні контролю за українсько-російським державним кордоном", - продовжила Оліфер.
Відносно звільнення заручників вона зазначила, що українська сторона готова йти на серйозні компроміси для того, щоб 107 чоловік могли повернутися додому: "Ми вимагаємо негайно звільнити громадян і виступаємо проти шантажу з цього питання: амністія стосується іншого пункту Мінських угод, і його рішення ніяк не пов'язане із звільненням людей. Крім того, ми знову вимагаємо допуску міжнародних гуманітарних організацій до тих, кого незаконно утримують на непідконтрольній Україні частині Донбасу".
"Україна обурена ситуацією, яка склалася навколо КПВВ в Золотому Луганської області. Всупереч домовленостям і взятим на себе зобов'язанням, представники ОРЛО продовжують саботувати його роботу. У свою чергу Україна ще в березні 2016 завершила всі роботи по обладнанню цього пункту пропуску, якого так потребують жителі Луганської області", - підкреслила прес-секретар Кучми.
"У рамках засідання економічної підгрупи досягнуто суттєвого прогресу щодо реалізації інфраструктурного проекту з водопостачання - мова йде про відновлення повноцінної роботи станції Карбоніт в Луганській області. Минулого тижня укладено договір про постачання води з цієї станції, яка буде забезпечувати водою близько 400 тисяч жителів Донбасу. Підготовка документа йшла більше року: необхідно було знайти такий механізм поставок води і оплати за неї, який би перебував виключно в рамках українського правового поля, і такий механізм був знайдений. Зараз Карбоніт працює лише на третину своїх потужностей. Водночас продовжується пошук рішення зі складання доповнення до цього договору, де буде визначено механізм погашення боргів за воду в Луганській області, це більше 300 млн грн", - резюмувала Дарка Оліфер.
Як повідомляв ONLINE.UA, радник голови СБУ Юрій Тандит заявив, що бойовики так званої ДНР і ЛНР почули заклики української сторони про припинення вогню на Донбасі з 1 вересня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?