Євросоюз звернувся до Росії з-за видного в'язня Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз звернувся до Росії з-за видного в'язня Путіна

Євросоюз звернувся до Росії з-за видного в'язня Путіна

Європейський Союз закликав Росію негайно звільнити  заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, якого окупаційна влада Криму незаконно утримує у психіатричній лікарні, і забезпечити йому медичну допомогу.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « УНІАН ».


Як наголошується в заяві Зовнішньої служби ЄС, "примусове психіатричне лікування і обстеження заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, який був звинувачений в "сепаратизмі" в травні 2016 року, є явним порушенням міжнародних стандартів в сфері прав людини».


«Ми закликаємо до його негайного звільнення і, з огляду на серйозні побоювання за стан його здоров'я, забезпечити негайне й належне медичне обслуговування", - сказано в заяві.


В Зовнішній службі ЄС також наголосили, що Євросоюз неодноразово говорив про погіршення ситуації з правами людини в Криму і Севастополі після анексії півострова Російською Федерацією під керівництвом президента РФ Володимира Путіна.


"Заборона діяльності Меджлісу, який є органом самоврядування кримських татар, і визначення його "екстремістською організацією" серйозно порушили права кримських татар", - переконані в ЄС.


У Брюсселі також повторили заклик гарантувати безпечне повернення в Україну всіх українських громадян, які незаконно утримуються в Росії, в тому числі режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченко, які були засуджені рік тому в "порушення міжнародного права і елементарних стандартів правосуддя".


"Європейський Союз, як і раніше, вірний повному виконанню своєї політики невизнання незаконної анексії Кримського півострова", - додали в ЄС.


Як повідомляв ONLINE.UA, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу  Ільмі Умеров, затриманий ФСБ Росії, став обвинуваченим у включеному Росією Криму в "публічних закликах до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації, скоєних з використанням телекомунікаційних мереж (включаючи інтернет)". 


Приводом для претензій до Умерова послужило його інтерв'ю на каналі ATR від 19 березня. Російський слідчий виділив слова Умерова про те, що "треба змусити Росію вийти з Криму, Донбасу і Луганська", а в Україні - створити національну автономію кримських татар.


11 серпня так званий «суд» в Сімферополі задовольнив клопотання слідчого доставити Умерова в психіатричний стаціонар для проведення судово-психіатричної експертизи. Під час судового засідання в'язневі стало погано, і «швидка» забрала його в лікарню. Однак 16 серпня співробітники ФСБ Росії вивезли Умерова з лікарні в психдиспансер для проведення психіатричної експертизи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?