Журналіст, якого не пустили в Росію, розповів про поїздку на Донбас
Категорія
Україна
Дата публікації

Журналіст, якого не пустили в Росію, розповів про поїздку на Донбас

Журналіст, якого не пустили в Росію, розповів про поїздку на Донбас
Джерело:  online.ua

Чеський журналіст із Праги Онджей Соукуп

розповів про те, чому йому відмовили у в'їзді в Росію, а також про свою поїздку на звільнений Донбас півтора роки тому і про життя жителів сходу після псевдореферендуму в 2014 році.


Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.


«В кінці липня я збирався до Москви, і в перший раз в житті не отримав журналістську візу. Був в повному шоці - я адже в Росії прожив більше семи років, навчався в Москві в кінці 80-х, працював власкором чеської газети, дружина у мене - росіянка, зараз вона там, у бабусі в Іванівській області. Я збирався поїхати в Москву попрацювати, а потім поїхати до родини... Все накрилося, досі перебуваю в подиві - що ж все-таки сталося?», - розповів Соукуп.


«Росія, як будь-яка держава, не зобов'язана пояснювати, чому відмовлено у візі, але неофіційно я чув, що це можлива реакція на те, що Чехія цієї весни не продовжила візи двом російським журналістам. Також неофіційно чув, що це рішення приймалося не в МЗС Росії. І ось, поки я в такому підвішеному стані, вирішив з'їздити в Україну, подивитися, що тут діється», - продовжив журналіст.


«Півтора роки тому я був в Слов'янську. І мене цікавило - що ж все-таки відбулося за ці півтора року, цікавила і ситуація з біженцями, і в цілому - українська влада справляється, не справляється з тим, що там відбувається? Хотілося розібратися з військовим загостренням останніх місяців. Я мало там пробув, але, на мій погляд, положення там стабілізувалося, люди намагаються налагоджувати нормальне життя», - продовжив журналіст.


«Я багато спілкувався з підприємцями, які переїхали з Донецька, Горлівки, налагоджують свій бізнес. Люди, які в серпні 2014 го втекли з Донецька, прожили рік у Львові, долучились до місцевої "релігії" - до кави. І ось вони навесні переїхали в Слов'янськ і відкрили кафе, яке б і у Львові не пропало - варять дванадцять видів кави. Чудове місце. І мені подобаються такі історії успіху - навіть в цій вкрай трагічній ситуації», - розповів Соукуп.


«Або ось я їздив в село Крива Лука, це під Святогірськом, там заповідник, дуже красиві місця. І там підприємниця Яна Синиця розвиває екологічний туризм. Це було дуже цікаве спілкування - у неї до війни було турагентство в Донецьку, вона займалася внутрішніми поїздками, возила людей на Західну Україну, в Крим і Донбас. І їй це подобалося, було цікавіше, ніж, наприклад, продавати путівки в Туреччину. У цьому вона бачила місію - показувати, як Україна красива, щоб люди це знали, і було менше проблем», - продовжив журналіст.


«І вона була в повному шоці, коли в травні 2014 року відбувся цей умовний "референдум" про незалежність Донбасу. Яна впала в депресію, вона думала: я чотири роки возила людей по Україні, знайомила їх, щоб разом веселитися: танцювати, випивати, природно, їсти! А тепер виявилося, що існує значна кількість людей, які вважають, що вони страждали під Україною. І ось вона переїхала в це село, Криву Луку, у неї там дача. І розгорнула активність - розвиває туризм, піднімає громаду. І в ній стільки енергії, що я вірю - у неї може вийти навіть в цій, не в образу буде сказано, глушині», - розповів Соукуп.


Більше

читайте на ONLINE.UA: Війна на Донбасі закономірна, там все повинно було вибухнути - журналіст з Європи

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?