Україну засмутили щодо нових грошей від МВФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україну засмутили щодо нових грошей від МВФ

Україну засмутили щодо нових грошей від МВФ
Джерело:  МВФ

Питання надання Україні чергового траншу від ключового кредитора країни, Міжнародного валютного фонду, відсутнє в порядку денному Ради директорів МВФ по 7 вересня включно.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт Фонду.
Відповідно до анонсів, у порядку денному Ради директорів МВФ - обговорення програм співпраці з Кірібаті, Сербією, Білоруссю, Брунеєм, Суданом, а також з Боснією і Герцеговиною.
Відзначимо, що на початку серпня Рада директорів МВФ перервала роботу на канікули, а з 20-х чисел серпня, коли її роботу було відновлено, українське питання так і не було внесено до розкладу.
Як відомо, МВФ схвалив програму співпраці з Україною в березні 2015 року: в програмі використовується механізм розширеного фінансування, вона розрахована на 4 роки, а її обсяг склав 17,5 млрд доларів.
У минулому році Україна отримала за програмою два транші в 5 млрд дол. і 1,7 млрд дол.
Восени 2015 року Київ мав пройти другий перегляд програми і отримати третій транш у розмірі 1,7 млрд дол., проте ситуацію ускладнили вибори до місцевих рад, а потім - політичні суперечки навколо податкової реформи і формування бюджету на 2016 рік.
На початку 2016 року політичне протистояння в Україні посилилось, і директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард закликала українську владу врегулювати політичне протистояння і провести ряд термінових заходів для подолання корупції, проте переговори з Фондом поновилися тільки в кінці квітня з приходом до влади нового уряду на чолі з екс-спікером парламенту Володимиром Гройсманом.
Влітку сторони повернулися до другого перегляду програми співпраці і, як запевняє українська влада, узгодили всі спірні моменти щодо меморандуму, що включає оцінку реформ і завдання на майбутнє.
Очікувалося, що меморандум буде підписаний на початку липня, а в кінці липня відбудеться засідання Ради директорів МВФ, за рішенням якого Україна могла б отримати третій кредитний транш. Його обсяг був також предметом обговорення - від 1 до 1,7 млрд дол. Проте меморандум так і не був підписаний, а засідання Ради директорів не відбулося.
Нагадаємо, як повідомляв ONLINE.UA, раніше посол США в Україні Джеффрі Пайєтт запевнив, що Київ зараз не потребує траншу МВФ, оскільки має стабільний курс валюти і достатні резерви.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?