Путін лякатиме Україну вторгненням, а на Київ чекає вакханалія популістів: прогноз на осінь
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін лякатиме Україну вторгненням, а на Київ чекає вакханалія популістів: прогноз на осінь

Путін лякатиме Україну вторгненням, а на Київ чекає вакханалія популістів: прогноз на осінь
Джерело:  online.ua

Осінь, що настала, з високою часткою ймовірності буде насиченою непростими для України подіями. Стабільність і без того не була константою суспільно-політичної ситуації в нашій країні, але цього разу в хід підуть найрізноманітніші методи розгойдування ситуації.


На мій погляд, причина цього проста: Росія зацікавлена ​​в сценарії дестабілізації в Україні куди більше, ніж готова до

повномасштабного військового вторгнення

. Розгойдування ситуації зсередини, що супроводжується масовими виступами, дозволяє Кремлю формально залишатися осторонь, більш того - рядитися в тогу миротворця і поборника за українське благо. Це в Москві вміють. Там же добре вміють і робити різним політикам на пострадянському просторі пропозиції, від яких важко відмовитися.


Необхідно зрозуміти правильно: далеко не всі українські опозиціонери або представники влади є агентами Путіна, однак багато з них не можуть подолати спокусу отримати стратегічну перевагу шляхом зниження авторитету держави. Їм здається, що після своєї перемоги вони зможуть відіграти ситуацію назад, але це було умовно можливо тільки в мирному житті. Сьогодні - практично ні.


Тема підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги може згуртувати опозиціонерів, що професійно дбають за народне благо. Вона вкрай болюча для суспільства, що не довіряє владі вже давно. До початку опалювального сезону мало хто зможе з упевненістю сказати, що система субсидій працює якісно. Тому найближчі півтора місяці стануть вакханалією популістів найрізноманітніших мастей.


У цьому питанні один з неприємних моментів - можливість зірвати бюджетний процес на наступний рік, адже уряд попередньо дав зрозуміти, що готовий вже на початку вересня показати ескіз Державного бюджету-2017. У ньому повинні бути високі витрати на оборону і збільшення асигнувань на дипломатію, обіцяне президентом Петром Порошенко на нараді послів, а інші статті будуть предметом жорсткого обговорення. І чим пізніше воно почнеться, тим гірше буде за фактом головний фінансовий документ країни. Досі незрозуміло, чи

отримає Україна новий транш МВФ

, і що буде з безвізовим режимом з ЄС - маркерами успіху в стосунках із Заходом.


Гордо майорітиме над головами парламентаріїв тема дострокових парламентських виборів. Може, у когось викликає захоплення, як швидко вони забули про свої обіцянки реформувати виборчий закон, але тільки не самих слуг народу. «Якщо правила гри не дозволяють вигравати, джентльмени змінюють правила». Наші доморощені леді і джентльмени легко відмовляються від власних передвиборчих обіцянок, та й зі статусом «партій Майдану» в інформаційному середовищі сутужно. Рейтинги плекають надії носіїв опозиційної ідентифікації і не дають відмовитися від застарілої змішаної виборчої системи. До речі, скасовувати депутатську недоторканність парламентарії також не поспішають.


У Генеральній прокуратурі натякали на нові подання про позбавлення нардепів недоторканності. Реалізувати їх буде непросто навіть при наявності залізобетонних доказів. Зате проти Арсена Авакова та МВС знову піде накат, оскільки цей «фронтовик» заважає багатьом.


Президентська команда відповіла на нові виклики рокіровкою,

відвівши в тінь Бориса Ложкіна і замінивши його Ігорем Райніним

. Той не просто справлявся з ситуацією в Харківській області, а й готовий застосувати свої навички на загальнонаціональному рівні. Заміна комунікатора на бюрократа свідчить про підготовку команди Порошенка до непростих відносин з опонентами, адже Райнін зумів нейтралізувати вплив Геннадія Кернеса і Михайла Добкіна. Цікаво, якими будуть зміни на рівні місцевих адміністрацій.


Частина осені пройде під знаком очікування російського вторгнення, але його ймовірність не надто висока. Кремль використовує війська в якості інструменту психологічного тиску, прагнучи змусити Київ помилятися і дискредитувати себе в очах Заходу. Поки цього не сталося, і саміт «Великої двадцятки» навряд чи стане тріумфом Володимира Путіна. Російський президент втратив довіру до себе, і повернути її за кілька днів не зможе. Правда, Україні не варто надто покладатися на допомогу Заходу - там наростають суперечності між основними гравцями, тому сподіватися краще на себе.


Євген Магда, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?