Нам навіть не дають шукати тіла: волонтер розповіла про пошук людей, зниклих на Донбасі
Категорія
Події
Дата публікації

Нам навіть не дають шукати тіла: волонтер розповіла про пошук людей, зниклих на Донбасі

Нам навіть не дають шукати тіла: волонтер розповіла про пошук людей, зниклих на Донбасі
Джерело:  online.ua

Керівник волонтерської організації "Блакитний птах" Анна Мокроусова розповіла, як проходять пошуки людей, зниклих безвісти на Донбасі.
Про це вона сказала в інтерв'ю ONLINE.UA.
Волонтер зокрема розповіла, що змінилося за півроку і чи стало легше шукати зниклих під час війни.
"На жаль, з того часу (з березня 2016 року) мало що змінилося. Йдуть переговори в рамках Мінських угод, але це переговори про обмін заручниками. Тобто про людей, чиї імена відомі. На жаль, їх не багато - підтверджується 53 людини. Як і раніше, неможливо отримати доступ в місця позбавлення волі на окупованій території для пошуку зниклих безвісти. Звичайно, іноді спостерігачі допускаються в місця, де утримуються наші полонені - але це строго визначені місця...", - зазначила Мокроусова.
Вона підтвердила, що є три в'язниці в окупованому Донецьку, куди спостерігачів пустять, але для них закритий доступ в інші "підвали", де можуть бути українські військові або цивільні, зниклі безвісти.
"Так, є такі в'язниці в Донецьку, а решту перевірити не можна. Мало того - не можна перевірити райони і міста на окупованій частині Донецької та Луганської областей. Тобто, ще раз повторю, ми знаємо імена заручників, але в пошуку зниклих безвісти нічого не змінилося. Українські волонтери не мають можливості шукати. І не тільки ми - не допускаються міжнародні організації", - сказала волонтер.
За її словами не пускають навіть представників Червоного Хреста.
"Червоний Хрест не допускається не тільки в ймовірні місця несвободи. Їх не пускають навіть в лікарні. Є відома історія з Володимиром Жемчуговим, коли бойовики не пустили Червоний Хрест в лікарню - до інваліда, якому була потрібна медична допомога", - повідомила Мокроусова.
"Нам навіть не дають шукати тіла, особливо в Луганській області, де можна припустити, що є загиблі. А раніше ми могли транспортувати тіла, вивозити зразки ДНК для упізнання. Тож у нас зараз одна задача - витягнути наших хлопців, про яких ми знаємо , що вони живі. І тут під час переговорів кожна поступка з боєм вибивається", - додала вона.
Більше читайте в інтерв'ю Анни Мокроусової ONLINE.UA:Мати два роки чекає сина з Донбасу, не дивлячись на чутки про його загибель - волонтер про зниклих безвісти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?