Україна веде проти Росії одразу три війни: названі важливі відмінності
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна веде проти Росії одразу три війни: названі важливі відмінності

Україна веде проти Росії одразу три війни: названі важливі відмінності
Джерело:  online.ua

Між Україною і Росією, крім збройного протистояння, йдуть ще дві війни - інформаційна і війна смислів.
Таку думку в інтерв'ю ONLINE.UA висловив експерт в сфері комунікативних технологій, професор, доктор філологічних наук Георгій Почепцов.
«Ми живемо в світі, перенасиченому інформацією, де інформація стала виробничою силою, тому такими важливими стають інформаційні та смислові війни, вони спираються на важливий компонент сучасного суспільства», - зазначив він.
За словами експерта, зараз країни «більше налаштовані на захоплення не фізичного простору. А іншого, їх більше цікавить інформаційний і віртуальний простір».
Також він підкреслив, що саме віртуальний простір відноситься до сфери смислів - «це література, кіно, мистецтво».
«Якщо ми не здатні заповнити свій віртуальний простір, його заповнюють інші країни. Тому ми частіше дивимося чуже кіно або читаємо чужі книги. Ми споживаємо більше чужих смислів, ніж своїх, а це заважає виробленню власної ідентичності, яку повинні мати всі держави», - впевнений Почепцов.
Крім того, він пояснив різницю між інформаційними і смисловими війнами.
«Інформаційні війни мають справу з фактами. Коли їх немає, вони починають створюватися, як це було з "розп'ятим хлопчиком". Але за ним ним, наприклад, стоїть чіткий сенс, який вказує на ворога - це могли зробити тільки фашисти або бандерівці. Смислові війни налаштовані на просування смислів, інформаційні - інформації», - роз'яснив експерт.
За його словами, «Росія утримується в патріархальної державі, де є велика залежність від влади, і саме тому Сталін завжди буде в списку героїв», при цьому «Україна має більш демократичні засади, тому ми більше встигли змінити президентів, ніж Росія».
«Смисли відображають національну картину світу: хто ворог, хто друг, з кого сміються і створюють анекдоти. Ці смисли виникають і в масовій культурі», - резюмував він.
Більше читайте в статті на ONLINE.UA: Украина не выполняет важное правило в "культурной войне" с Россией - Георгий Почепцов.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?