Смерть Карімова: чому Путіну в Узбекистані нічого не світить
Категорія
Світ
Дата публікації

Смерть Карімова: чому Путіну в Узбекистані нічого не світить

Смерть Карімова: чому Путіну в Узбекистані нічого не світить
Джерело:  online.ua

Незважаючи на неодноразово підтверджений різними джерелами факт смерті президента Узбекистану Іслама Карімова, Росія Володимира Путіна не зможе підсилити свій вплив на цю країну.
Таку думку висловив ONLINE.UA директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.
"Зараз є така дискусія, що Мірзіяєв ( прем'єр-міністр Узбекистану Шавкат Мірзіяєв, якого називають найбільш вірогідним наступником Карімова, - ред.) вважається проросійським, інші вважаються більш-менш прозахідними. Насправді, все це не має значення, тому що на сьогоднішній момент Узбекистан має певну зовнішню політичну традицію, певні тренди", - підкреслив експерт.
За його словами, "відповідно до цієї традиції, це, так би мовити, той колобок, який і від бабусі пішов, і від дідуся пішов, тобто, він в принципі сам по собі".
"І за Карімова він завжди себе позиціонував як окрема якась сутність, закінчена з точки зору своїх уявлень, своїх прагнень, своїх бажань країна. Наскільки вони збережуть цей тренд? Мені здається, що на початковому етапі вони, як мінімум, дотримуватимуться його, тому що це дає більше перспектив для маневру. У короткостроковій перспективі щодо цих виборів (нового президента Узбекистану, - ред.) всі будуть зацікавлені в тому, щоб зберегти стабільність там. Усі гравці, ніхто не захоче або стимулювати конкуренцію, або створювати якісь нові проекти, щоб посилити конфліктність. Ні, всі будуть вичікувати", - резюмував експерт.
Більше про те, що чекає на Узбекистан після Карімова, читайте в блозі Ігоря Семиволоса на ONLINE.UA найближчими днями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?