Іловайська трагедія: Луценко озвучив фатальні помилки командування
Категорія
Події
Дата публікації

Іловайська трагедія: Луценко озвучив фатальні помилки командування

Іловайська трагедія: Луценко озвучив фатальні помилки командування
Джерело:  УНН

Генеральний прокурор Юрій Луценко

назвав однією з причин "Іловайського котла" помилки керівництва АТО і Генерального штабу ЗСУ.


Про це генпрокурор Юрій Луценко заявив на засіданні парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони, передає ONLINE.UA з посиланням на

УНН

.


За його словами, задумка Генерального штабу передбачала блокування Іловайська, "що дозволило б надалі блокувати місто Донецьк".


У той же час Луценко зазначив, що експертиза з'ясувала - керівництво Генерального штабу не врахувало під час військової операції фактора вторгнення російських збройних сил.


Ще однією помилкою стало недостатнє число бійців АТО, які брали участь в Іловайській операції. Українських військових було менше, ніж бойовиків, які оборонялися.


Також генпрокурор заявив, що в результаті переговорів представників українського і російського Генштабу була досягнута домовленість про зелений коридор для українських військових.


"Російські військові в упор розстріляли українських... У результаті загинуло 366 осіб, 429 - поранені", - зазначив Луценко.


Окремо генпрокурор повідомив про те, що чисельність загонів збройних сил РФ і бойовиків ЛНР і ДНР під Іловайськом перевершувала українських бійців в 18 разів.


"Співвідношення збройних сил України з військами вторгнення і терористичних організацій ДНР / ЛНР в районі міста Іловайськ на цей момент склали: особовий склад - Україна до росіян і їх поплічників - 1:18, танки - 1:11, бронетехніка - 1:16, артилерія - 1:15, "Гради" - 1:24", - заявив Луценко.


За його словами, озброєний контингент військ РФ уздовж східної ділянки українського кордону на той момент нараховував не менше 45 тисяч військовослужбовців.


Як відомо, в кінці серпня 2014 року, після масштабних боїв сили АТО потрапили в оточення під Іловайськом. Бойовики і росіяни обстріляли коридор, яким повинні були виходити українські бійці.


За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військовослужбовців і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше

генпрокурор Юрій Луценко оцінив розміри розкрадання в Збройних силах України за період 2005-2014 років

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?