Названо три сценарії для Узбекистану після смерті Карімова
Категорія
Світ
Дата публікації

Названо три сценарії для Узбекистану після смерті Карімова

Названо три сценарії для Узбекистану після смерті Карімова
Джерело:  online.ua

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос змалював три найбільш ймовірних політичних сценарії в Узбекистані після смерті  президента країни Іслама Карімова.


Про це Семиволос розповів у своєму відеоблозі на ONLINE.UA.


«Позитивний сценарій полягає в тому, що політичний клас домовляється про ключові правила гри, залишається стабільність, є певна інертність режиму, вона потихеньку буде затихати. І потім виникають реформаторські такі потуги, які роблять Узбекистан більш відкритим», - вважає Семиволос.


«Середній сценарій: політичному класу вдається утримати ситуацію під контролем, але в середньостроковій перспективі вони починають сваритися, особливо за ресурси. Багато хто говорить зараз про клани в Узбекистані, про те, що там є мінімум три клани, які конкурують, і Карімов був людиною, яка не належала до жодного з кланів і, відповідно, могла модерувати їх відносини. Ця проблема може стати дійсно серйозною для Узбекистану, оскільки клани - егоїстичні», - продовжив Семиволос.


«Вони більш спрямовані на те, щоб максимально більше захопити простору, ресурсів, можливостей. Це зіткнення може бути серйозним», - додав експерт.


Він також озвучив і третій сценарій розвитку подій в Узбекистані після смерті його лідера. «Ситуація може вийти з-під контролю, хоча в короткостроковій перспективі, швидше за все, ми побачимо якогось лідера. Це буде перехідна фігура, яка в значній мірі буде декларувати те, що вона буде продовжувати політику Карімова», - вважає Семиволос.


«Думаю, в короткостроковій перспективі ми побачимо певну стабілізацію. Але в середньостроковій, без сумніву, відсутність цих інститутів може привести до серйозної дестабілізації, а потім може статися і втручання зовнішніх гравців, і поява нових внутрішніх гравців», - упевнений експерт.



Повний текст блогу Ігоря Семиволоса читайте на ONLINE.UA:  І від Путіна пішов, і від США пішов: що чекає Узбекистан після смерті Карімова

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?