Бойове угрупування сепаратистів їздило захоплювати не тільки Донбас - очевидець
Категорія
Події
Дата публікації

Бойове угрупування сепаратистів їздило захоплювати не тільки Донбас - очевидець

Бойове угрупування сепаратистів їздило захоплювати не тільки Донбас - очевидець
Джерело:  online.ua

Громадський активіст і правозахисник Олексій Біда, очевидець початку так званої "руської весни" на Донбасі в 2014 році, розповів про те, як розкручувався російський сценарій в Луганську, а також про те, які міста хотіли захопити проросійські сепаратисти.


Про це Біда розповів в інтерв'ю ONLINE.UA, яке взяв  чеський журналіст Ондржей Соукуп.


Взимку 2014 року, коли проросійські сили активізувалися в Луганську, Біда став одним з лідерів Євромайдану, за що згодом був схоплений сепаратистами і підданий тортурам.


«У Луганську (в 2014 році - Ред.) почали розкручувати російський сценарій. І можна було передбачити, що так і буде, згадавши події, які відбулися в Грузії з Абхазією і Південною Осетією, або в тому ж Придністров'ї. Можна було передбачити, що буде », - розповів журналіст.


«Спочатку, ми не намагалися лізти на рожен, намагалися лавірувати. Якщо дізнавалися, що готуються провокації, ми намагалися піти від цього. Бойове угрупування сепаратистів курсувало між Харковом і Донецьком, і ми могли прораховувати - якщо вчора були зіткнення в Донецьку, то сьогодні вони будуть у нас. Значить, ми сьогодні на мітинг не виходимо. Можливо, лавіруючи між Харковом і Донецьком, ми і могли довго йти від кривавих розборок, але, тим не менш, 9 березня це все сталося - було зіткнення антимайдану і Майдану, і після цього деякі активісти почали виїжджати», - продовжив Соукуп.


«Але основна маса виїхала вже в травні», - додав журналіст.



Більше  читайте на ONLINE.UA: Силовики готували штурм сепаратистів в Луганську, але отримали наказ відійти - очевидець

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?