Путін йде на поступки Порошенкові, але є проблема
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін йде на поступки Порошенкові, але є проблема

Путін йде на поступки Порошенкові, але є проблема
Джерело:  online.ua

Саміт G-20 в китайському місті Ханчжоу вже звично пройшов під акомпанемент фантастичних припущень і дивовижних версій. Однак багато з них дуже далекі від дійсності. Наприклад,

Володимир Путін, який фактично заявив про поступки в питанні майбутніх зустрічей з Петром Порошенком у Нормандському форматі, видаватиме візит в Китай за свою "перемогу".


Багато хто вважає, що «Велика двадцятка» - це щось на зразок світового уряду, проте це не так. Простий критерій: ухвалення за підсумками зустрічі комюніке - узгодженого інформаційного повідомлення її учасників - зайве тому підтвердження. Інтереси двадцяти провідних держав світу занадто різновекторні, але їх лідерам необхідно періодично зустрічатися, щоб, серед іншого, підтверджувати власну значимість і високу ступінь впливу на світову політику, нехай і найзагальнішими словами.


Чи сталася в Ханчжоу #зрада по відношенню до України, адже наших представників на зустрічі в Китаї не було? Вважаю, що ні, оскільки переговори в Нормандському форматі без участі України не відбулися, хоча Кремль намагався їх організувати. До речі, Ангела Меркель і Франсуа Олланд не тільки по черзі поспілкувалися з Володимиром Путіним, а й провели зустріч із

Бараком Обамою, який при особистому спілкуванні зі своїм російським колегою дав зрозуміти

, що санкції проти Росії будуть скасовані тільки після втілення в життя Мінських домовленостей. Ще один нюанс: Обама і Путін обговорили питання кібербезпеки, що дозволяє припустити, що у Вашингтоні не повірили виправданню Кремля щодо його непричетності до злому бази даних Демократичної партії.


Ангела Меркель підтвердила, що без України в Ханчжоу її доля не обговорювалася, а Франсуа Олланд висловив надію на зустріч незабаром в Нормандському форматі. І тут починається найцікавіше: якщо

Путін у спілкуванні з російськими журналістами висловив готовність розмовляти з Петром Порошенко

м і визнав можливість проведення переговорів в «форматі Нормандії» (після провокації з "українськими диверсантами" в Криму він від зустрічей з українським президентом категорично відмовлявся), то прес-секретар російського лідера Дмитро Пєсков підкреслив, що для підготовки цієї зустрічі ще необхідно виконати чимало роботи. З високим ступенем впевненості можна сказати, що вона не відбудеться до 18 вересня - дня проведення виборів до Державної Думи РФ. Та й потім ймовірність її проведення не виглядає стовідсотковою, багато залежатиме від внутрішньополітичних резонів російського керівництва.


Володимир Путін спробував використовувати саміт G-20, який проходив в Китаї, максимально прагматично. З одного боку, йому це вдалося - в Піднебесній не стали публічно заперечувати сумнівні заяви російського президента, дозволивши йому зберегти обличчя. Завдяки цьому участь Путіна в нинішньому саміті «двадцятки» виглядала куди респектабельніше в порівнянні з конфузом в австралійському Брісбені, що стався два роки. Там володар Кремля практично не зміг вписатися в формат і був змушений покинути зустріч достроково. На цей раз російська пропаганда понесе громадянам РФ і іншим споживачам численні меседжі про надзвичайний успіх російського президента, який вкотре переграв західних лідерів.


Секрет путінського «успіху» надзвичайно простий: на відміну від своїх колег з США і ЄС, він практично не залежить від думки виборців. Путін не залежить від результатів виборів, тому може собі дозволити робити ні до чого не зобов'язуючі заяви про те, що самміт G-20 «пройшов з душею», відновлення відносин з Анкарою проходить не так швидко, як хотіли б турецькі колеги, а США залишаються стратегічним партнером Росії в сфері безпеки.


Дозволю припустити, що російська пропагандистська машина почне найближчим часом просувати меседж про стратегічний успіх Путіна на саміті в Ханчжоу, ось тільки знайти йому об'єктивне підтвердження буде непросто. Ну а українській і європейській дипломатії належить зосередитися на відновленні переговорів у Нормандському форматі.


Євген Магда, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?