У Гонтаревої здивували заявою про ситуацію з гривнею: опубліковано відео
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Гонтаревої здивували заявою про ситуацію з гривнею: опубліковано відео

У Гонтаревої здивували заявою про ситуацію з гривнею: опубліковано відео
Джерело:  Hromadske

Зміни в курсі гривні не виходять за розумні межі і узгоджуються з інфляційними цілями Національного банку, при цьому ситуація на валютному ринку залишається повністю контрольованою.
Про це заявив глава департаменту монетарної політики і економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Громадське.ТБ.
«Ситуація повністю контрольована. Та волатильність (зміни ціни - Ред.), яка є, не виходить за межі надмірної. Динаміка обмінного курсу залишається узгодженою з нашими цілями по інфляції 12% в цьому році і 8% в наступному», - підкреслив він.
Фінансист додав, що у НБУ «є можливості для контролю за процесом», причому обсяг продажу валюти в порівнянні з обсягами міжнародних резервів України - незначний і дозволяє згладжувати надмірні короткострокові коливання на валютному ринку.
Ніколайчук також заявив, що тиск на зниження курсу гривні в останній місяць був обумовлений, з одного боку, сезонним збільшенням попиту на валюту, а з іншого - зниженням цін на зернові на світових ринках і нервозністю через ситуацію в Криму і на Донбасі.


За його словами, коливання курсу гривні в нормальних межах - 10-20% в середньостроковому періоді - це нормальне явище для режиму гнучкого обмінного курсу, тому такі коливання не повинні викликати занепокоєння.
«Багато що залежить від того, які фундаментальні умови. Коли в останні кілька років спостерігався цикл на зниження цін на сировинні товари, валюти таких розвинених країн як Австралія, Канада - тобто в розвинених країнах з усталеною монетарною політикою, з якірними інфляційними очікуваннями - навіть в цих країнах спостерігалася значна девальвація їх валют щодо долара США, протягом року - до 25-30%», - сказав він.
Ніколайчук зазначив, що динаміка обмінного курсу в Україні до кінця року залежатиме від того, як змінюватимуться ціни на основні товари експорту, наскільки успішно проводитимуться реформи, наскільки досконалим буде проект бюджету.
«Сказати, на якому рівні він буде - 20, 30... НБУ звичайно не оголошує жодних орієнтирів (за курсом - Ред.), щоб не давати хибних сигналів», - додав представник Нацбанку.
У той же час чиновник підкреслив, що продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом може не бути вирішальним для визначення динаміки обмінного курсу, однак програма з МВФ дає чіткий сигнал для інвесторів, економічних агентів і є важливим психологічним фактором для населення щодо успішності реформ і стійкості фундаментальних чинників, які формують динаміку валютного курсу в довгостроковій перспективі.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи зміни курсу гривні, запевнив, що найближчим часом ситуація на валютному ринку буде стабілізована.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?