Скандал з квартирою Лещенка: у Авакова озвучили конкретні запитання
Категорія
Політика
Дата публікації

Скандал з квартирою Лещенка: у Авакова озвучили конкретні запитання

Скандал з квартирою Лещенка: у Авакова озвучили конкретні запитання
Джерело:  online.ua

Радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, нардеп Антон Геращенко сформулював ряд питань до нардепа від БПП Сергію Лещенка, навколо якого розгорівся скандал з купівлею дорогої квартири.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook Геращенка.
"Я категоричний противник втручання в особисте життя Сергія Лещенка і його коханої жінки. Однак з точки зору законодавства про боротьбу та запобігання корупції до Сергія Лещенка є кілька питань", - написав радник Авакова.
"1. На яких умовах був виданий займ від головного редактора Олени Притули - Сергію Лещенку? (Відсоток, термін початку платежів, термін остаточного погашення відсотків і тіла кредиту).
2. Чи були ці умови ринковими? Тобто чи відповідав відсоток за позикою - умовам з видачі таких позик банками, кредитними спільнотами і так далі. Якщо умови надання позики Оленою Притулою - Сергію Лещенку не були ринковими - то це пряме порушення Закону про запобігання корупції", - зазначив він.
Геращенко також нагадав, що свого часу президент Німеччини Крістіан Вульф був змушений з ганьбою піти у відставку, коли виявилося, що він взяв кредит у знайомих під 4% річних, в той час як банки видавали під 5%, і Лещенко писав про це в своєму блозі на "Українській правді".
"Рекомендую Сергію Лещенку та Олені Притулі опублікувати цей договір позики, позаяк чесним людям, які багато років претендують на звання "совісті нації" - нема чого приховувати", - підкреслив радник Авакова.
Далі він сформулював ще ряд запитань до Лещенка.
"3. Чи дозволяють доходи народного депутата Сергія Лещенка та його дружини оплачувати позику і відсотки за позикою Олени Притули. На думку ряду фінансових експертів, обслуговування аналогічного кредиту в банку обійшлося б сім'ї Лещенків близько 100 тисяч гривень на місяць.
4. Чи буде квартира Сергія Лещенка закладена (або вже закладена) Олені Притулі як гарантія повернення позикових коштів? Якщо так, то чи буде в договорі пункт про дострокове розірвання договору застави і чи не буде це в такому випадку важелем тиску на народного депутата Сергія Лещенка?", - написав Геращенко.
"5. За якою ціною і коли були продані інші квартири в будинку на вулиці Івана Франка, в якому придбав квартиру Сергій Лещенко? Це була ціна 1500 доларів за метр квадратний або інші квартири продавалися дорожче або дешевше? Якщо квартира була продана Сергію Лещенку зі знижкою щодо інших квартир, то це може і повинно бути предметом вивчення компетентних органів.
6. Яке джерело походження коштів, з яких головний редактор Української Правди Олена Притула видала позику в сумі 1/2 від вартості придбання квартири Сергія Лещенка. Чи були це доходи від рекламної та іншої діяльності "Української Правди"? Або це кошти, отримані з інших джерел - наприклад, позики Олені Притулі від третіх осіб? Якщо так, то від кого конкретно", - додав він.
Депутат також зазначив, що з огляду на скандал з квартирою Лещенка назріло питання про електронне декларування доходів і витрат власників засобів масової інформації.
Раніше Лещенко заявив, що частину грошей на дорогу квартиру йому позичила керівник "Української правди" Олена Притула.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?