У Росії розповіли про казки, якими живуть Кремль і вся країна
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії розповіли про казки, якими живуть Кремль і вся країна

У Росії розповіли про казки, якими живуть Кремль і вся країна
Джерело:  online.ua

Російський політолог Дмитро Орєшкін

вважає, що Кремль і вся Росія живуть казками про те, що запорукою політичної ваги в світі є повний контроль над ринками збуту і природними багатствами.


Про це Орєшкін сказав в інтерв'ю ONLINE.UA.


"Геополітика кінця XIX-початку ХХ століття зараз неактуальна. Тоді домінувала геополітика площ, а в XXI столітті їй на зміну прийшла геополітика потоків: інформаційних, фінансових, сировинних, міграційних та інших. Тепер не потрібно контролювати площу, щоб її використовувати. Це в XIX столітті була боротьба за ринки збуту і природні багатства. Тоді політичний контроль над територіями конвертувався в економічний контроль. Сьогодні політичний контроль над територією вже не так актуальний", - сказав політолог.


Як підтвердження своїх слів він навів простий приклад.


"Наприклад, нафтові або газові потоки підкоряються не політичному контролю, а інтересам глобального ринку. Хто платить - туди і продають. Неважливо, що Туркменія контролює газ на своїй території. Важливо, куди і через кого вона може його продавати. Відповідно, вона має газопроводи в Китай і хоче побудувати газопровід через Каспійське море до Європи (сьогодні також будується газопровід ТАПІ, яким планується поставляти туркменський газ в Афганістан, Пакистан і Індію, - ONLINE.UA). Тому завойовувати Туркменію або Узбекистан немає сенсу", - пояснив експерт.


Орєшкін підкреслив, що казками про необхідність тотального контролю над сировиною і ринками збуту росіян "годують" по цей день.


"Ідея "Хартленда" (згідно з якою найважливішу історичну роль відіграє контроль над масивною північно-східною частиною Євразії, - ONLINE.UA), яка була містичною ще при створенні, - просто казка. На жаль, керівництво РФ і більшість громадян живуть такими казками. Тому росіянам розповідають, що США захопили Лівію і повалили режим Каддафі, щоб контролювати лівійську нафту", - сказав російський політолог.


Повний текст інтерв'ю

читайте на ONLINE.UA: Путін живе казками, а з Кримом росіяни "запізнилися" на сто років - політолог Орєшкін.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?