Рада жорстко відповіла Польщі щодо геноциду: опубліковано заяву
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада жорстко відповіла Польщі щодо геноциду: опубліковано заяву

Верховна Рада України
Рада жорстко відповіла Польщі щодо геноциду: опубліковано заяву

Верховна Рада ухвалила заяву, в якій жорстко засудила ухвалення Сенатом і Сеймом Польщі постанов про Волинську трагедію, в яких засуджується рішення польських депутатів.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт парламенту.
За затвердження відповідної заяви проголосували 247 депутатів.
"Парламент України вважає встановлення Сеймом Республіки Польща "Національного дня пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян II Речі Посполитої в 1943-1945 роках" проявом політизації трагічних сторінок українсько-польської історії", - йдеться в заяві Ради.
У документі зазначено, що прийняття відповідних постанов Польщею "поставило під загрозу політичні і дипломатичні результати і зусилля двох держав і народів, спрямованих на взаємне прощення, примирення та пам'ять невинних жертв: українців і поляків".
"Верховна Рада України засуджує односторонні дії Сенату і Сейму Республіки Польща, спрямовані на перегляд позитивних результатів співпраці, досягнутих під час конструктивного українсько-польського діалогу в останні десятиліття", - йдеться в заяві.
Український парламент також закликав істориків вести професійний діалог щодо спільної історії, а нинішні і майбутні покоління українців і поляків - продовжувати стратегічне партнерство.
Польських депутатів також закликали "припинити політизацію трагічних сторінок українсько-польської історії і зосередити зусилля на конструктивній побудові взаємовідносин між Україною і Республікою Польща".
У заяві наголошується, що "парламент України заявляє, що необхідно з належною повагою і рівною турботою шанувати пам'ять усіх жертв на території обох держав".
Представляючи проект цієї постанови, віце-спікер Ради Оксана Сироїд підкреслила, що в розробці тексту документа взяли участь всі фракції і групи парламенту.
Крім того, нардеп від "Батьківщини", заступник голови комітету у закордонних справах Борис Тарасюк заявив, що складає повноваження голови депутатської групи зі зв'язків з Польщею на знак протесту на дії польських депутатів.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше в Польщі депутати проголосували за резолюцію "Про встановлення 11 липня Днем пам'яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?