З кожним перемир'ям все менше: волонтер розповів, що стало з помічниками ЗСУ
Категорія
Події
Дата публікації

З кожним перемир'ям все менше: волонтер розповів, що стало з помічниками ЗСУ

З кожним перемир'ям все менше: волонтер розповів, що стало з помічниками ЗСУ
Джерело:  online.ua

В Україні стало менше волонтерів, які допомагають збройним силам, крім того, змінилася специфіка їх роботи - вони переключилися на вузьку спеціалізацію.
Про це правозахисник і волонтер Олексій Біда, координатор Центру документування в Українській Гельсінській Спілці з прав людини розповів в інтерв'ю ONLINE.UA, яке взяв чеський журналіст Онджей Соукуп з видання Hospodářské noviny (Прага).
«З кожним мінським перемир'ям волонтерів ставало все менше, все менше людей спонсорували діяльність армії. У серпні 2014 го, після Іловайська, трохи спала хвиля грошової та іншої допомоги. Другий раз - в лютому 2015 го, черговий котел, Дебальцевський, чергове перемир'я, і ​​рух сильно затих», - розповів Біда.
«А до цього волонтери везли все. Ходив такий жарт: "Волонтер може дістати все - головне дати йому завдання. Якщо потрібна буде ядерна боєголовка, він її теж дістане!" Це було дійсно так, волонтери викручувалися з найрізноманітніших ситуацій, включаючи проблеми при перетині кордону. Якщо їхала фура зі спорядженням з Німеччини, і її не пропускали, то цю фуру за два дні буквально переносили через кордон на руках. Збігалися мурахи - і перетягували», - продовжив Біда.
«Міністерство оборони на той час уже оговталося від удару, змогло нормально забезпечувати наших солдатів. Так, там продовжують красти - але проте. А потім волонтери пішли в вузькі спеціалізації. Одні стали займатися тільки приладами нічного бачення, хтось - тільки медичною, хтось - транспортом. Такою роботою - допоміжною», - розповів волонтер.
«Група волонтерів зайшла в Міноборони, вони створили свій департамент, прописали стандарти для військової форми, для взуття та стежать за їх дотриманням», - також розповів Біда.


Більше читайте на ONLINE.UA: В Україні пройдена точка неповернення, радянський менталітет зламався - волонтер

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?