У Саудівській Аравії Кадирова оголосили ворогом ісламу
Категорія
Світ
Дата публікації

У Саудівській Аравії Кадирова оголосили ворогом ісламу

У Саудівській Аравії Кадирова оголосили ворогом ісламу
Джерело:  Новини N

На ісламській конференції "Хто вони - послідовники Сунни?", що пройшла в Грозному в Чечні, ухвалили фетву (рішення з певного питання в шаріаті), що визнає істинними мусульманами лише послідовників суфійського тариката, при цьому незадоволені фетвою богослови з Саудівської Аравії оголосили главу Чечні Рамзана Кадирова"ворогом ісламу".
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на newsru.com.
Рішення на ісламській конференції в Грозному викликало різку критику з боку Саудівської Аравії.
Автори фетви оголосили салафітів (салафія - один з напрямків в сунітському ісламі) небезпечною релігійною сектою поряд з організацією "Ісламська держава".
Ряд експертів відзначає, що ухваленням фетви в Грозному учасники конференції скинули авторитет салафітських вузів із Саудівської Аравії і Катару.
Саудівський богослов Мухаммед бен Абдельрахман аль Аріф, професор Університету короля Сауда в Ер-Ріяді, відомий своїми закликами до мусульман приєднуватися до боротьби проти влади Сирії, засудив в Twitter підсумки конференції в Грозному. Крім того, саудівець оголосив главу Чечні Рамзана Кадирова невірним, а кров чеченського лідера "дозволеною". Аріф назвав Кадирова "ворогом ісламу" і повідомив послідовникам-салафітам, що з цієї причини у них є право вбити главу Чечні.
При цьому саудівський письменник і журналіст Мухаммад Аль-Шейх написав в своєму Twitter, що конференція в Грозному "проходила під наглядом розвідок Росії та Ірану", і єдиною її метою було "виключення Саудівської Аравії з "чорного списку послідовників Сунни".
Конференція в Грозному була приурочена до 65-річчя нині покійного першого глави Чечні Ахмата Кадирова. Однак Рамзан Кадиров не був присутній на її відкритті, оскільки в цей день відбулася його зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним.
Раніше ЗМІ повідомляли, що чеченська влада відкрито підтримує представників суфійського тариката в ісламі і забороняє вести діалог із салафітами. На думку правозахисників, ця політика заважає виробити механізми мирного співіснування різних ісламських громад в республіці.
Панівною релігією в Чечні є іслам суннітського толку. Суніти керуються Сунною - зводом правил і засад, заснованих на прикладі життя пророка Мухаммеда. Ваххабізм - вчення в рамках сунізму: його прихильники засуджують поклоніння святим і імамам і вимагають суворого поклоніння виключно Аллаху. Самі ваххабіти іменують себе або просто мусульманами, або салафітами ("послідовниками благодійних предків"), зазначає видання.
Як повідомляв ONLINE.UA, чеченський доброволець АТО Аміна Окуєва заявила, що в оточенні глави Чечні Рамзана Кадирова є люди, які допомагають Україні протистояти агресії Кремля.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?