Не вбивайте віру: стаття відомого журналіста про квартиру Лещенко захопила соцмережі
Категорія
Політика
Дата публікації

Не вбивайте віру: стаття відомого журналіста про квартиру Лещенко захопила соцмережі

Не вбивайте віру: стаття відомого журналіста про квартиру Лещенко захопила соцмережі
Джерело:  online.ua

Стаття відомого журналіста Сергія Рахманіна про  скандал з дорогою квартирою народного депутата Сергія Лещенка  захопила користувачів соціальних мереж.
Про це повідомляє ONLINE.UA.
За словами журналіста, скандал з квартирою Лещенко показав, що українці все ще не навчилися не творити собі кумирів.
"Історія з "квартирою Лещенко" - привід говорити не стільки про нього, як про погані явища, які формально до конкретного героя відношення не мають. Перше. За чверть століття ми так і не навчилися боротися з розчаруваннями за допомогою очевидного - не творити кумирів. Віддавати належне зробленому, не ідеалізуючи того, хто робить, для нас виявилося непосильним завданням. У новітній історії України поки що не було воістину великих. І не буде. Поки ми не навчимося цінувати справжні вчинки, не применшуючи цінності перемог і успіхів помилками і дурницями. Очевидна дурість і навіть (можлива) локальна підлість політика Лещенко ні на міліметр не применшує його заслуг. Не відчуваючи до нього ні прихильності, ні упередженості, не можу не віддати належне зробленому ним в розслідувальній журналістиці. Саме він багато в чому створив тренд, встановив зразок, подав приклад. у тому числі, завдяки і його зусиллям країна отримала шанс на оновлення. Не визнавати це було б нечесно", - йдеться в статті Рахманіна для  Дзеркала тижня.
Він зазначив, що незважаючи на те, що Лещенко не було в Україні під час Революції Гідності, люди його читали та вірили йому.
"Так, хочеться все і відразу. Так, хочеться святих і непідкупних. Не буває. У АТО прірва "аватарів" і море "кришувальників контрабаса", але не всі в АТО "аватари" і "кришувальники". Не всі добробатівци - мародери, але і мародерів серед добробатівців вистачає. Особисто я знаю декількох людей, які кришувальники, мародери і герої в одній особі... Я суб'єктивний, як будь-який з вас. І я, як багато хто з вас, ніколи не зможу зрозуміти, що могло утримати Лещенко далеко від Батьківщини під час Майдану, коли тут вирішувалася доля країни. Його виправдання були схожі на виправдання Порошенко з приводу Липецької фабрики. По-моєму, все просто: або Батьківщина, або бізнес. Але я був би нечесним, якби не припустив, що якби не було таких, як Лещенко, і не було б конкретного Лещенко, якого читали і якому вірили, то не було б і Майдану. Без якого в кладовище перетворилася б країна, а не тільки Донбас", - пише журналіст.
За його словами, він багато чого не розуміє і не приймає в поведінці Лещенко, але не визнати його внесок в боротьбу з корупцією в Україні не може.
"Я ніколи не зрозумію і не прийму демонстративної відстороненості Лещенко від війни. І ніколи не усвідомлю логіки політика, який купує "понтову хат " (припустимо, навіть на кревні), коли безліч знайомих мені людей відмовляють собі в поїздках на таксі й походах в кіно (не жартую і не перебільшую), щоб нашкребти на "общак", необхідний для покупки генератора або дощовиків для бійців. Але. Я був би нечесним, якби не вважав, що розслідування Лещенко не припинили розкрадання бюджету коштів, яких вистачило б на багато генераторів і багато сотень дощовиків. Незалежно від того, думав про це Лещенко чи ні. Судячи з його корявих заяв - ні. І добре. Не шукайте в ньому, і в подібних йому ангелів/дияволів. Судіть по справах. Зважуєте користь. Не заперечуйте очевидного. Такі, як він, - коралові поліпи, вільно чи мимоволі що носять будматеріал на храм. Який повільно й неминуче зводиться... Торжество влади в ході скандалу зрозуміле. Істерика заздрісників (які готові віддатися за половину такої квартири, але ніхто не пропонує) - теж. Коротке звернення до колег, що не втратили здорового глузду. Перечитайте свої пости в соціальних мережах. Зажмурьте очі. Відкрийте. Випийте води. Абстрагуйтеся від прізвищ. Не вбивайте віру в силу Нашого Слова. Реанімація буде коштувати дорого".
Позаштатний радник глави МВС Антон Геращенко назвав статтю Рахманіна геніальною.
"Як завжди геніальний Сергій Рахманін, нагадав про те, що в політиці не можна створювати собі кумирів. Потрібно вибирати думаючи головою, а не емоціями і мріями. Рекомендую для прочитання всіма, хто любить і вміє мислити".
Історик і публіцист Володимир В'ятрович також високо оцінив статтю журналіста.
"Краще з написаного про "квартирне питання", - написав він у Twitter.


Olex Hal: "Хороша стаття, дуже хороша. Тільки автор зовсім забув про громадянське суспільство, про його реакцію і інтереси, позначивши "супротивників Лещенко" виключно владою або заздрісникам. Не можу собі уявити інтерес суспільства в підміні боротьби з корупцією - виборчою боротьбою з корупціонерами. Не можу собі уявити інтерес суспільства в тому, щоб мета - зміна політичної еліти - виправдовувала брехню, маніпуляції, реалізацію принципу "чим гірше, тим краще".
Нагадаємо,  Сергій Лещенко заявив, що гроші, заплачені за дорогу квартиру в центрі Києва, були ним чесно зароблені, і закликав антикорупційні інститути провести перевірку придбаного житла.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?