У Росії розкрили рецепт перемоги Заходу над Кремлем в Україні
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії розкрили рецепт перемоги Заходу над Кремлем в Україні

У Росії розкрили рецепт перемоги Заходу над Кремлем в Україні
Джерело:  online.ua

Країни Заходу перемагають Росію в Україні, створюючи привабливий образ демократичних держав і суспільств, яким Кремлю нічого протиставити.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів російський професор, доктор історичних наук Валерій Соловей.
Соловей пояснив, що під зовнішнім впливом не треба розуміти якусь змову, засилання пропагандистів або зброї, незважаючи на те, що в ХХ столітті такі методи широко використовувалися комуністами і Радянським Союзом, і не тільки ними.
"Сьогодні зовнішній вплив реалізується інакше: через фінансування, допомогу і підтримку інститутів громадянського суспільства, правозахисників, незалежної преси. Тобто за допомогою створення таких ось громадських мереж. Зовнішній вплив - це також приклад того, як можна жити. Світ відкритий, можна ним більш-менш вільно їздити, є інтернет. Люди порівнюють життя, наприклад, в Україні і РФ, в Польщі або Німеччині. Де краще жити? Після цього людина задається питанням: а чому ми живемо так погано? Далі слідує думка, що можна жити краще і треба б спробувати це організувати у себе вдома", - підкреслив історик.
"В Україні Захід виступав моделлю для наслідування, а Росія - антимоделлю. Ось в цьому сила зовнішнього впливу - в привабливості моделі, а вже потім у формуванні соціокультурних мереж громадського характеру. Чи означають такі мережі, що Захід інвестує в політику і готує змову? Ні. Але ці мережі об'єктивно служать інструментами його впливу. Це те, що прийнято називати soft power - "м'яка сила", - продовжив він.
"З точки зору Москви, Захід підкуповує Україну і тим самим впливає. Однак, ще раз повторю, в сучасному світі люди самі мають можливість порівнювати і вибирати. В СРСР, де було закрите суспільство, вибору не було. Сьогодні межа відкрита. Дуже багато українців працюють в різних країнах Європи. Це кращий аргумент на користь західного способу життя. Тим більше Москва зараз намагається оперувати категоріями минулого: СРСР і радянської величі. Але зараз цього всього немає. Це історична реальність, вона в минулому", - резюмував Валерій Соловей.


Більше  читайте в интерв'ю на ONLINE.UA: Судьбы Украины и России зависят от одной вещи - историк Соловей о революциях и проблемах Кремля.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?