Для революції потрібні п'ять чинників: у Росії дали оцінку
Категорія
Світ
Дата публікації

Для революції потрібні п'ять чинників: у Росії дали оцінку

Для революції потрібні п'ять чинників: у Росії дали оцінку
Джерело:  online.ua

Для революції в Росії, або будь-якій іншій країні пострадянського простору, необхідно виконання п'яти умов, які зроблять зміну влади неминучою.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA заявив відомий російський історик, професор, доктор історичних наук Валерій Соловей.
«Перше: економічні та соціальні проблеми. Головне - навіть не самі проблеми, а їх сприйняття. В одних умовах соціальна нерівність виглядає прийнятно, а в інших - образливо», - підкреслив він.
За його словами, «в Україні перед Помаранчевою революцією 2004 року було безпрецедентне економічне зростання, що дозволило сформуватися українському "середньому класу", але цей середній клас сприймав економічну ситуацію в країні як несправедливу, неефективну і корумповану».
«Друге: неефективність влади. Якщо влада виглядає несправедливою і слабкою одночасно, то це викликає суспільне обурення. У 2013 році Революція гідності починалася досить мляво. Але після того, як в кінці листопада міліція побила на Майдані Незалежності студентів, почалася масова мобілізація», - нагадав учений.
Соловей зазначив, що в той час «в очах громадської думки влада вчинила несправедливо».
«Вона вчинила ще й вкрай нерозумно з точки зору власних інтересів, тобто неефективно. Якби цього побиття не сталося, події розвивалися б по-іншому, і табір на Майдані міг би розсмоктатися. В революціях завжди саме влада виступає провокатором масового невдоволення», - додав історик.
Третьою умовою революції вчений назвав відповідну ідеологію.
«У всіх революціях і в усі епохи вона зводиться до двох пунктів. По-перше, ми хочемо справедливості! Про справедливість говорять всі, хоча розуміють під нею різні речі. По-друге, головною перешкодою на шляху до справедливості вважають несправедливу владу. Революційна ідеологія завжди проста і популістська», - заявив він.
Соловей наголосив, що це є сильною стороною такої риторики, «тому що люди не дискутують про майбутнє державного устрою або економічну модель, а просто хочуть справедливості тут і зараз, і хочуть повалити владу, в якій бачать джерело несправедливості».
«Четвертий фактор: розкол еліт. Він відбувається не одразу. Для цього розколу необхідний тиск знизу. Якщо він є, то частина еліти думає: ми б не хотіли йти на дно з цим режимом, давайте приєднаємося до повсталого народу. Приклад України тут дуже показовий. Розкол еліт був і під час Помаранчевої революції, і під час Революції гідності. Таким чином, формується єдність частини еліти і революційного народу», - нагадав експерт.
І п'ятим фактором є зовнішній вплив.
«Під зовнішнім впливом не треба розуміти якусь змову, засилання пропагандистів або зброї. Хоча в першій половині ХХ століття такі методи широко використовувалися комуністами і Радянським Союзом. Але не тільки ними. Сьогодні зовнішній вплив реалізується інакше: через фінансування, допомогу і підтримку інститутів громадянського суспільства, правозахисників, незалежної преси. Тобто за допомогою створення таких ось цивільних мереж», - розповів історик.
Соловей додав, що «зовнішній вплив - це також приклад того, як можна жити, світ відкритий, можна по ньому більш-менш вільно їздити, є інтернет: люди порівнюють життя, наприклад, в Україні і РФ, в Польщі чи Німеччині».
«Де краще жити? Після цього людина задається питанням: а чому ми живемо так погано? Далі слідує думка, що можна жити краще, і треба б спробувати це організувати у себе вдома. В Україні Захід виступав моделлю для наслідування, а Росія - антимоделлю. Ось в цьому сила зовнішнього впливу - в привабливості моделі, а вже потім у формуванні соціокультурних мереж цивільного характеру. Чи означають такі мережі, що Захід інвестує в політику і готує змову? Ні. Але ці мережі об'єктивно служать інструментами його впливу. Це те, що прийнято називати soft power - "м'яка сила", - резюмував він.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Долі України та Росії залежать від однієї речі - історик Соловей про революції і проблеми Кремля.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?