Рейтинг партії Порошенка може "лягти" поруч з Яценюком - соціолог Ірина Бекешкіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Рейтинг партії Порошенка може "лягти" поруч з Яценюком - соціолог Ірина Бекешкіна

Рейтинг партії Порошенка може "лягти" поруч з Яценюком - соціолог Ірина Бекешкіна
Джерело:  online.ua

Про те, чому партії влади втрачають позиції в Україні, з якої причини падає рейтинг політичної сили президента Петра Порошенка, а зростання популярності "Батьківщини" і Опозиційного блоку може бути оманливим, розповіла в інтерв'ю ONLINE.UA соціолог, директор фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна

.



- Усі останні опитування показують падіння популярності президентської партії БПП "Солідарність". Наприклад, недавнє дослідження соціологічної групи "Рейтинг". Чому?


- Для України падіння рейтингу влади - закономірний процес. Це стосується всіх партій, так було завжди.


- Але не можна сказати, що це нормальний і загальноєвропейський процес...


- Не можна. Але якщо подивитися на нашу історію виборів, то завжди перемагала опозиція. Я маю на увазі і партійні списки, і президентські вибори. Єдиний виняток - 1999 рік, коли Леонід Кучма вийшов до другого туру (президентських виборів, - ONLINE.UA) проти Петра Симоненка. Чому влада витрачає рейтинг так швидко в Україні? Тому що у нас вибори - це аукціон обіцянок. Люди сподіваються, вірять в обіцянки. Опозиція приходить до влади, але не може виконати свої обіцянки. Люди розчаровуються і голосують за нову опозицію. І так по колу.



- Ефективність такого популізму і причина ходіння країни по колу - в низькій якості виборців?


- Популізм притаманний усім країнам. Однак популізм в суспільстві, де є великий середній клас, інший. Згадаймо, наприклад, ту ж Швейцарію. Люди там проголосували проти того, щоб кожному даром діставалося 2500 швейцарських франків (68505 грн "гарантованого доходу" на місяць, проти такої ідеї проголосували 78% тих, хто прийшов на референдум, - ONLINE.UA). А уявіть, якби таке голосування було в Україні. Популізм бідної країни - це зовсім інший популізм.



Ірина Бекешкіна. Фото: Facebook


- Наявність середнього класу повертає масову свідомість ближче до реальності?


- Більшість швейцарців розуміли, що цей "гарантований дохід" витягуватиметься саме з їхніх кишень у той чи інший спосіб. Тому вирішили, що не варто утримувати інших людей, нехай ідуть працювати. У нас, якби було щось подібне, більшість проголосувала б за видачу грошей. А де їх брати? Скажуть: у держави. У багатьох немає відчуття, що держава бере гроші з податків. Більшість уявляє державні фінанси якимось міфом.


- У країнах Євросоюзу популізм "космічного" рівня теж набирає обертів. Ми ж бачимо зростання рейтингів крайніх правих і лівих. Це результат розмивання середнього класу після кризи 2008 року?


- Великою мірою так. Але треба завжди пам'ятати, що там криза не такого масштабу, і процеси проходять по-іншому.


- Чому в рейтингах часто звертають увагу на окремих людей? Наприклад, вказують на падіння довіри до Надії Савченко.


- Соціологи дивляться на популярність тієї чи іншої людини. Савченко була народною героїнею. Якщо подивитися на її рейтинг довіри після повернення в Україну, то він був найвищим. Тому логічно, що її беруть в будь-які опитування. Адже були навіть думки про те, що вона зможе зробити самостійну політичну кар'єру.


- Який Ваш прогноз щодо динаміки рейтингів політичних сил?


- Прогнози - справа невдячна. Якщо ситуація не поліпшиться, рейтинг БПП йтиме у бік рейтингу "Народного фронту", який лежить вже давно (рейтинг політичної сили Арсенія Яценюка, переможця парламентських виборів-2014 з партійними списками, впав до кількох відсотків, в той час, як рейтинг Блоку Порошенка - трохи вище 9%, за даними згаданої вище групи "Рейтинг", - ONLINE.UA). Інша справа, що коли ми говоримо про зростання рейтингу "Батьківщини" або Опозиційного блоку, то це правда, але не вся.


Потрібно дивитися на якість зростання. Якщо 50% говорить, що вони на вибори не підуть, а серед тих, хто піде, 20% не визначилися, то рейтингові показники формує 30% опитаних. Тому, якщо говорити про всі партії, сьогодні підтримка будь-якої з них на низькій базі. Немає у нас сьогодні політичних героїв.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?