Нас просили триматися: Турчинов шокував одкровеннями про "допомогу" Заходу
Категорія
Політика
Дата публікації

Нас просили триматися: Турчинов шокував одкровеннями про "допомогу" Заходу

Нас просили триматися: Турчинов шокував одкровеннями про "допомогу" Заходу

Секретар РНБО Олександр Турчинов

, який після втечі екс-президента України Віктора Януковича в 2014 році обіймав посаду в.о. президента, заявив, що на самому початку російської агресії західні партнери України знизували плечима і обіцяли допомогти лише дипломатичним шляхом.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв'ю Турчинова

УНІАН

.


"У 2014 році, коли був колосальний дефіцит часу, фінансів, матеріальних ресурсів, зброї, всього... я провів велику кількість переговорів з нашими зарубіжними партнерами. Нагадував їм про Будапештський меморандум, говорив, що потрібно допомогти. Але наші партнери плескали по плечу і говорили, мовляв, тримайтеся, ми будемо впливати на Росію дипломатичним шляхом", - сказав політик.


"Мене постійно просили не брязкати зброєю, не проводити мобілізацію, загалом, «не провокувати Росію». Мені дали чітко зрозуміти, що, якщо збройні сили РФ вторгнуться на територію континентальної України, нам не зможуть надати військову допомогу", - додав він.


Турчинов також сказав, що не міг не діяти, коли під загрозою була його країна, тому, з огляду на реакцію Заходу, прийняв кілька рішень для захисту територій від Росії.


"Але я чітко розумів, що ніякі дипломатичні зусилля не зупинять агресію Росії, вона рахуватиметься тільки з силою. У мене не було права на інші рішення. Ми повинні були захистити свою країну. Ми почали підготовку військ і їх перекидання з Заходу на Схід. Я підписав Указ про мобілізацію. Була створена Нацгвардія, в МВС почали формуватися добровольчі батальйони... Я темпи першої мобілізації розраховував за кількістю берців, які зможуть випустити наші підприємства. Солдатів просто не було у що взути!", - зазначив тодішній в.о. президента.


За його словами, Захід не дав Україні жодного патрона.


"Тоді нам не дали жодного патрона. Не кажучи вже про більш складне озброєння", - сказав Турчинов.


"Сьогодні ми в ситуації, коли у нас є чим воювати і є кому воювати. Хоча жодної одиниці летальної зброї ми від наших партнерів до сих пір не отримали", - додав він.


Як повідомлялося, президент України Петро

Порошенко перехрестився, розповідаючи про надії України на черговий транш кредиту від МВФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?