Німеччина і Франція зробили гучні заяви про мир і "особливий статус" Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Німеччина і Франція зробили гучні заяви про мир і "особливий статус" Донбасу

Німеччина і Франція зробили гучні заяви про мир і "особливий статус" Донбасу
Джерело:  online.ua

Міністри закордонних справ Німеччини та Франції — Франк-Вальтер Штайнмайєр і Жан-Марк Еро заявили про обіцянку полного припинення вогню на Донбасі, яке їм пообіцяли в Москві і нагадали про обіцянки України прийняти закони про «особливий статус» окупований районів Донецької та Луганської областей.
Про це повідомляє ONLINE.UA.
Так, за словами голови МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра, о 00:00 15 вересня на Донбасі вступить в силу режим припинення вогню, який триватиме щонайменше тиждень, передає  УНИАН.

«Ми приїхали сюди з оголошенням, з такою обіцянкою з Москви, що сьогодні опівночі вступить в силу режим припинення вогню на тиждень", - сказав він.

Також Штайнмайєр підкреслив, що на зустрічі з президентом України Петром Порошенком його запевнили, що Україна також дотримуватиметься режиму припинення вогню.

«Якщо обидві сторони будуть дотримуватись припинення вогню понад тиждень, то виникне шанс і будуть можливості досягти подальшого розведення військ у деяких регіонах», - підкреслив німецький дипломат.

У свою чергу, голова МЗС Франції Жан-Марк Еро зазначив, що після втановлення режиму тиші на Донбасі Київ має взятися за виконання політичних умов Мінських домовленостей, повідомляє Интерфакс-Украина.

"Хочу порівняти цей процес (врегулювання на Донбасі – Ред.) зі зведенням будинку. Зараз ми закладаємо фундамент. Мова йде про припинення вогню, звісно, про відведення військ у трьох пілотних зонах. До цього також додається законопроект про місцеві вибори на Донбасі та про спецстатус", - сказав він.

Французький дипломат додав, що ці кроки – лиш перший етап, який зараз вже реалізується.

"А на наступному етапі цього безперервного процесу - це затвердження Радою перелічених мною законів про вибори та спецстатус, а також розширення пілотних зон, відвід і зберігання під контролем важких озброєнь, кроки з доступу спостерігачів до територій Донбасу, створення просунутих баз ОБСЄ. Це такий, можна сказати, другий етап", - розповів він.

Крім того, Еро додав, що "третім етапом буде затвердження Радою дати проведення виборів, завершення конституційної реформи, прийняття закону про амністію, одночасне і паралельне розведення військ на всій лінії фронту, створення нових пропускних пунктів, звіільнення заручників, завершення виведення військ та повний доступ до кордону".

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  президент України Петро Порошенко нагадав представникам Німеччини та Франції про невиконання бойовиками умов припинення вогню та заявив про важливість санкцій проти Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?