Катастрофа Boeing на Донбасі: в Bellingcat зробили нову гучну заяву
Категорія
Світ
Дата публікації

Катастрофа Boeing на Донбасі: в Bellingcat зробили нову гучну заяву

Катастрофа Boeing на Донбасі: в Bellingcat зробили нову гучну заяву
Джерело:  Нова газета

Експерти міжнародної групи розслідувань Bellingcat оцінили заяви російської корпорації «Алмаз-Антей» щодо  катастрофи авіалайнеру Boeing-777 на Донбасі, які, вірогідно, стануть основою офіційної реації РФ на результати розслідування прокуратури Нідерландів

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на «Новую газету».

Як відомо, на 28 вересня у Голандії призначена публікація другої частини доповіді по розслідуванню загибелі малайзійського лайнеру на Донбасі.

Керівник проекту Bellingcat Еліот Хіггінс назвав критику російського виробника засобів протиповітряної та протиракетної оборони, концерну «Алмез-Антей», «убогою балаканиною».

«Більшу частину своєї доповіді «Алмаз-Антей» присвятив розмовам про заголовки та стокові фото, опублікованих в ЗМІ Нідерландів та України. Ми до цього стосунку не маємо. Щодо фрагментів і типу ракет, то ми відштовхуємось лише від доповіді комісії (під керівництвом ради безпеки Нідерландів — Ред.)», — йдеться у заяві керівника Bellingcat.

За словам Хіггінса, «в «Алмаз-Антей» стверджували, що була використана або ракета модифікації 9M38, або 9M38-M1.

«Їхній графік вказував на те, що мова йшла про 9M38(M1). 8 червня "Алмаз-Антей" заявив: «На основі проведеного аналізу зроблено висновок, що якщо малазійський Boeing-777, що летів рейсом МН17 17.07.2014 над Донецькою областю, був збитий зенітним ракетним комплексом, то це могла бути лише ракета 9М38М1 комплексу «Бук-М1», випущена з району південніше населеного пункту Зарощенське», - підкреслив він.

У той же час, «Алмаз-Антей» заявляє, що ми викривили їхні дані про місце запуску у доповіді».

«Закликаємо їх перечитати нашу доповідь, оскільки ми чітко розповідаємо про помічені нами нестиковки у датах і розрахунках, а також про інше можливе (за версією «Алмаз-Антея» — Ред.) місце запуску — село Зарощенське», — додав Хіггінс.

За його словами, «якщо дані, надані «Алмаз-Антей» про місце запуску вірні, то дивно, що поки так і немає жодних прямих доказів, немає очевидців».

«Журналісти опитали місцевих мешканців, і жоден з них не бачив і не чув запуску. Зовсім інша ситуація в Сніжному: звідти надходили свідчення про запуск, і є й інші підтвердження, що пуск був проведений з цього місця», - підкреслив він.

Крім того Хіггінс додав, що, «незалежно від того, що на деяких фото зображені навчальні чи нездатні до використання ракети, «Алмаз-Антей» дуже доречно для себе проігнорував найголовніше свідчення того, що мова йде про ракету 9M38M1 5301 зенітної бригади, — фото, зроблене через місяць після того, як було збито MH17 у Кам'янську-Шахтинському. На ньому чітко видно позначення — 9M38M1», — додав експерт.

У той же час, "що стосуєтьяс «експерименту» «Алмаз-Антея» (йдеться про моделювання ситауції загибелі Boeing — Ред.), для нас мають значення лише оцінки комісії з безпеки».

Як повідомляв ONLINE.UA,  раніше стало відомо, що уряд Нідерландів від самого початку вважав бойовиків причиною катастрофи Boeing рейсу МН17, яка сталася у липні 2014 року на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?