Гроші МВФ для України - The Financial Times попередила, що не все так просто
Категорія
Економіка
Дата публікації

Гроші МВФ для України - The Financial Times попередила, що не все так просто

Гроші МВФ для України - The Financial Times попередила, що не все так просто
Джерело:  FT

Україна взяла на себе зобов'язання прискорити економічні реформи - в тому числі боротьбу з корупцією - після того як

М

іжнародний валютний фонд схвалив виплату їй траншу кредиту в розмірі $1 млрд.
Про обіцянки, які дала Україна, і те, які реформи чекають країну після отримання нового траншу від МВФ, розповіли журналісти Роман Олеарчик і Шон Доннан в своїй статті для The Financial Times, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду в середу схвалила черговий транш після 13 місяців затримки, вирішивши, що, незважаючи на відсутність ряду важливих рішень нової влади, в Києві досягли прогресу в реформах, необхідних в рамках отримання $17,5-мільярдної фінансової допомоги МВФ.


В інтерв'ю незадовго до рішення міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що країна готова до прискорення реформ, включаючи серйозні зміни пенсійної системи, систем освіти та охорони здоров'я.


"Так, у нас пішло 13 місяців, але зараз вкрай важливо показати, що ми продовжуємо працювати з МВФ і проводимо реформи, - сказав він. - І ми готові прискорити впровадження реформ".


Перезавантаження в програмі МВФ також відкриває шлях для отримання Києвом гарантій за кредитом в $1 млрд від США і сотень мільйонів доларів в якості додаткового фінансування з боку ЄС та інших міжнародних фінансових інститутів.


Свіжа фінансова допомога, відзначає видання, необхідна, щоб підтримати тендітну економіку, якій вдалося показати перші ознаки відновлення, після російської анексії Криму в 2014 році і руйнівної війни з підтриманими Росією бойовиками (і кадровими військами РФ, - ред), яка триває вже більше двох років.


Опубліковані в цьому місяці урядом дані показують зростання ВВП в січні-липні на 0,7%, після більш ніж 16% скорочення в 2014-2015 роках. Данилюк сказав, що, на його думку, економіка України зросте на 1% в цьому році і 3% в 2017-му.


"Економічна ситуація стабілізувалася, але якщо ви подивитеся на довгострокову перспективу, можна легко побачити, як вона може піти на спад", - попередив Данилюк.


Серед питань, які затримували переговори з МВФ за останній рік, були побоювання, що Україна робить недостатньо для боротьби з корупцією. Але Київ в останні місяці впровадив нову систему e-декларування (хоч і з серйозними проблемами, - ред.) і намагався викоренити хабарництво в митній службі, вважає видання.


Юрій Луценко, призначений новим генеральним прокурором України на початку цього року, в недавньому інтерв'ю Financial Times також вказав на шквал кримінальних справ, порушених стосовно минулих і нинішніх чиновників. "Багато з цих випадків застрягли", - сказав він.


Але МВФ каже, що попереду в України буде ще багато викликів.


У заяві про рішення в середу Крістін Лагард, генеральний директор фонду, заявила, що Україна проявляє "ознаки відновлення", і похвалила уряд за розумну макроекономічну політику і "сміливі кроки", спрямовані на підвищення тарифів на електроенергію і відновлення банківської системи.


Однак вона також попередила, що українська влада повинна впровадити більше податкових реформ, щоб взяти бюджет під контроль, вирішити питання великого структурного дефіциту в пенсійній системі і робити більше для рекапіталізації банків і повернення кредитів пов'язаним сторонам і неповоротних кредитів, які як і раніше докучають банківській системі .


"Стійке відновлення вимагає завершення структурних перетворень економіки, де багато що ще належить зробити, включаючи боротьбу з корупцією і підвищення ефективності управління", - сказала вона.


Лагард також заявила, що суперечку з Росією з приводу рішення Києва не погашати $3 млрд боргу (так званого "боргу Януковича", - ред.) і відмову Володимира Путіна прийняти умови реструктуризації приватними кредиторами необхідно "швидко" вирішити.


Росія раніше на цьому тижні заявила, що голосуватиме проти виплати грошей МВФ Києву через затяжну суперечку. Але було незрозуміло одразу, чи справді вона так зробила в середу, адже голосування МВФ було таємним.


Голосування ради директорів МВФ відбулося через шість місяців після того, як пропрезидентський політик Володимир Гройсман замінив Арсенія Яценюка на посаді прем'єр-міністра України, завершивши найбільший політичний струс після того, як революція на Майдані в 2014 році посприяла приходу до влади прозахідного керівництва країни.


Уряд Яценюка, який піддавався критиці вдома, але отримував похвали від Заходу за вжиття непопулярних заходів жорсткої економії, які допомогли макроекономічній стабілізації, домовився про $17,5-мільярдну програму МВФ в 2015 році, отримавши два транші на загальну суму $6,7 млрд. Це сталося до того, як політичні міжусобиці підірвали реформи і програму МВФ.


Прийнявши на себе керівництво і підвищивши тарифи на комунальні послуги до ринкового рівня, уряд Гройсмана спочатку сподівався отримати від МВФ транш в розмірі $1,7 млрд в червні-липні. Але рішення ради МВФ неодноразово відкладалося, оскільки затягувалося впровадження інших реформ - в тому числі критично необхідної приватизації державних компаній. Критики також вказують на погіршення рівня життя в Україні, резюмує The Financial Times.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?