Закон про спецконфіскацію повинен бути реальністю - глава Мін'юсту
Категорія
Політика
Дата публікації

Закон про спецконфіскацію повинен бути реальністю - глава Мін'юсту

Закон про спецконфіскацію повинен бути реальністю - глава Мін'юсту
Джерело:  online.ua

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що внесений до Верховної Ради законопроект про громадянську спецконфіскацію відповідає всім європейським нормам і дозволить значно спростити процедуру конфіскації незаконно отриманих коштів.
Про це він заявив в коментарі каналу 112.
Також Петренко зазначив, що Європейська експертна місія, яка працює в Україні, опублікувала свої висновки щодо закону про спецконфіскацію.
«Цей закон відрізняється від інших законопроектів тим, що він є більш досконалим за процедурами справляння. І він абсолютно відповідає європейській практиці. В цьому законі немає ризиків того, що хтось може звернутися потім до міжнародних судів», - підкреслив міністр.
Петренко зазначив, що законом запроваджується «спеціальна громадянська процедура стягнення коштів з людини, навіть якщо вона не є злочинцем, а, наприклад, номінальним власником, підставною особою, до бюджету».
«Тобто, як це відбувалося в тій же Італії, коли мафіозі оформляли свої майно і кошти на нормальних громадян, які не мали відношення до криміналітету. І в рамках кримінальних справ цих громадян не можна було притягти до відповідальності. Але прокуратура могла запитати у цього громадянина, звідки у нього взявся мільйон євро, наприклад, за рік», - розповів він.


За словами Петренка, «в Латвії діє такий же закон, як і той, який ми сьогодні репрезентували, про громадянську спецконфіскацію незаконно отриманих активів».
«Латвійський суд, бачачи незрозумілі рахунки певної офшорної компанії, звертається до цієї компанії за підтвердженням, що ці кошти є легальними. Не отримавши належних підтверджень, латвійський суд конфіскував ці кошти до державного бюджету. І це сталося досить швидко», - додав він.
Міністр підкреслив, що «в Україні це теж повинно бути реальністю».
«Якби українські депутати протягом року не розповідали байки і міфи, ми б теж вже конфіскували ті кошти, які є на офшорних рахунках в українських банках і могли б через цей механізм спецконфіскації вимагати у країн-партнерів виконання наших рішень судів», - резюмував глава Мін'юсту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?