Названо умову, за якої Росія відповість за тортури українців на Донбасі
Категорія
Події
Дата публікації

Названо умову, за якої Росія відповість за тортури українців на Донбасі

Названо умову, за якої Росія відповість за тортури українців на Донбасі
Джерело:  online.ua

Для притягнення Росії до відповідальності за тортури полонених українців, необхідно довести факт агресії РФ, інакше відповідатиме Україна, яка не захистила своїх громадян.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів правозахисник Олексій Біда.
«Позови (в Європейський суд з прав людини - ONLINE.UA) будуть подані до Росії, якщо буде доведено факт агресії на Донбасі. А якщо не буде доведено, то відповідачем виступить Україна - як держава, яка не забезпечує захист прав своїх громадян», - заявив він, коментуючи справи українців у Європейському суді.
Також правозахисник зазначив, що в справах про події на Донбасі він виділяє дві категорії: полон і збитки для майна людей в зоні АТО.
«Існують правила: як слід утримувати ув'язнених згідно з міжнародними правовими нормами. Приміщення повинно провітрюватися, повинен бути доступ як денного, так і штучного світла. Доступ до туалету, води, нормальне харчування», - перерахував Біда.
Він розповів, що правозахисники розпитують людину про умови, в яких її утримували, і юристи фіксують порушення правил.
«Але в першу чергу цікавило застосування тортур. Це і фізичні тортури, катування спрагою або голодом, моральні тортури. До моральних відносяться загрози. Наприклад, бранця обіцяють розстріляти або застосувати насильство до його близьких: родичів, бойових товаришів - таке практикувалося. Суми за матеріальний, фізичний і моральний збиток визначає суд - в позові ця сума не вказується», - резюмував Біда.


Більше  читайте на ONLINE.UA: Боевики ДНР для запугивания пленных отрезали людям головы – правозащитник.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?