Нова угода щодо Донбасу: з'явилися важливі пояснення
Категорія
Політика
Дата публікації

Нова угода щодо Донбасу: з'явилися важливі пояснення

Нова угода щодо Донбасу: з'явилися важливі пояснення
Джерело:  apostrophe.ua

Один з представників України в контактній групі щодо Донбасу Євген Марчук пояснив механізм виконання рамкового рішення, підписаного напередодні в Мінську, і розповів, коли почнеться процес розведення військ.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Апостроф.
В інтерв'ю виданню Марчук розповів, за яким принципом обиралися три перших ділянки для розведення військ.
"Всі вони (ділянки - ред.) важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору. Наприклад, у Станиці Луганській є підірваний міст і КПВВ. Це непроста проблема для місцевого населення, велика частина якого складається з людей похилого віку. Їм дуже складно ходити по цьому мосту, тому що завжди є ризик зірватися вниз. Або, наприклад, Золоте. Там теж є контрольний пункт в'їзду-виїзду, але він не працює через обстріли. А якщо обстріли припиняться, це зніме навантаження з інших КПВВ. І так далі. Зараз важке озброєння, в основному, відведено на 15 км в обидва боки, але снайпери працюють, БМП і великокаліберні кулемети стріляють... але якщо нам вдасться відвести і це добро, тоді у людей з'явиться атмосфера реального спокою", - сказав він.
Представник України в контактній групі описав механізм виконання підписаного в Мінську Рамкового рішення.
"Процес досить складний. Він передбачає підготовчий етап. Сторони повинні чітко показати представникам ОБСЄ, де знаходяться їхні підрозділи зараз і куди вони будуть відведені потім. Представники ОБСЄ повинні, в свою чергу, все точно зафіксувати і верифікувати. Відвід має здійснюватися симетрично і дзеркально, тобто - одночасно на одну і ту ж відстань і обов'язково під контролем ОБСЄ. Передбачається також блокування порушень. Переважно порушення, звичайно, бувають військового характеру, наприклад, хтось почав стрілянину, але в результаті тримісячної роботи і численних узгоджень ми виписали абсолютно всі види порушень, в тому числі і невійськового характеру. Йдеться, скажімо, про перебування в зоні відведення сторонніх осіб і перешкоджання роботі представників ОБСЄ, якщо їм не дають пройти на той об'єкт, куди вони хочуть і коли вони хочуть. Чітко визначена відповідальність сторін і що необхідно зробити у разі фіксації порушень. Вперше, і це дуже важливо, ОБСЄ взяла на себе зобов'язання цілодобово проводити моніторинг ситуації. Тобто ми абсолютно точно будемо знати, хто саме і коли порушив угоду", - зазначив Марчук.
За його словами, процес відведення військ почнеться вже на цьому тижні.
"До угоди додається графік відведення, на виконання якого виділяється 13 днів. Я думаю, що на цьому тижні розведення сторін точно має розпочатися", - запевнив він.
Як повідомляв ONLINE.UA, в новій угоді про розведення сторін на Донбасі війська РФ, що воюють проти сил АТО, названі "збройними формуваннями окремих районів Донецької та Луганської областей України".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?