У Гройсмана самі рулитимуть "Нафтогазом": прийнято важливе рішення
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Гройсмана самі рулитимуть "Нафтогазом": прийнято важливе рішення

У Гройсмана самі рулитимуть "Нафтогазом": прийнято важливе рішення

Кабінет міністрів під керівництвом прем'єра Володимира Гройсмана у четвер, 22 вересня, передав НАК "Нафтогаз України" зі сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) в своє управління.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Урядовий портал.
"Ця проблема ще раз сфокусувала [увагу] на тому, що система "Нафтогазу" повинна бути реформована, що ми повинні створити повноцінні, публічні, відкриті компанії, що ми повинні поліпшити систему публічного управління, корпоратизації цих підприємств. Тому виведення на рівень управління Кабінетом Міністрів тільки прискорить процес, процес роз'єднання відповідно і транзиту газу, і зберігання його, і видобутку газу для того, щоб максимально ефективно побудувати цю систему", - підкреслив глава Кабміну.
Нагадаємо, в середині вересня виник конфлікт навколо "Укртрансгазу". МЕРТ, не повідомивши керівництво НАК, наказом від 7 вересня оновив статут компанії, перебравши на себе функції з управління ПАТ "Укртрансгаз" в частині зміни правління і наглядової ради УТГ, а також затвердження його фінплану і інвестпрограми, тоді як раніше це входило в компетенцію правління "Нафтогазу".
За словами, президента "Укртрансгазу" Ігоря Прокопіва, ініціатива щодо зміни перепідпорядкування оператора ГТС з НАК на МЕРТ належала йому, оскільки у керівництва НАК і УТГ різні бачення майбутнього оператора в частині бізнесів з управління магістральними газопроводами, ПСГ і сервісними службами, а також на обсяги закупівель обладнання для виробничих потреб. Прокопів вважає, що УТГ, незважаючи на такий, що набувається, статус незалежного оператора, мав беззастережне підпорядкування правлінню НАК в частині кадрової політики і закупівель компанії.
У свою чергу "Нафтогаз" заявив, що така зміна статуту поставила під загрозу укладення НАК кредитної угоди із залученням Світового банку на суму $500 млн, є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і загрожує потенційним дефолтом по заборгованості, гарантованій державою.
Як повідомляв ONLINE.UA, Міністерство економічного розвитку і торгівлі скасувало зміни до статуту НАК "Нафтогаз України", якими Мінекономрозвитку перебрало на себе функції з управління "Укртрансгаз".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?