У Росії розкрили гучний план з припинення війни на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

У Росії розкрили гучний план з припинення війни на Донбасі

У Росії розкрили гучний план з припинення війни на Донбасі
Джерело:  Коммерсант

Міжнародний комітет Червоного хреста розробив концепцію створення п'яти нейтральних зон безпеки навколо великих інфраструктурних об'єктів на окупованому Донбасі для їх захисту.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Коммерсант".


"Система водопостачання в Донецькій і Луганській областях взаємопов'язана. Вона поставляє воду в населені пункти як підконтрольні, так і не підконтрольні українському уряду. У ході військових дій частина інфраструктури водопостачання була пошкоджена і продовжує відчувати наслідки військових дій, що ставить під загрозу постачання населення водою. Таким чином, кілька територій із життєво важливими об'єктами інфраструктури водопостачання ідеально підійшли б для створення зон безпеки", - йдеться в документі, який є в розпорядженні російських журналістів.


З п'яти інфраструктурних об'єктів, навколо яких пропонується створення нейтральних зон, два знаходяться на території, контрольованій українським урядом: це Петровський водозабір і водопровід до Луганська, що йде від нього, а також насосна станція в місті Кірово в Донецькій області та водопровід від неї до фільтрувальних станцій у Горлівці.


Два об'єкти розташовані безпосередньо на лінії зіткнення - Донецька фільтрувальна станція з водопроводом від неї в Донецьк і водопроводи між Золотим і Первомайськом у Луганській області. Нарешті, ще один об'єкт знаходиться на території так званої ДНР - це Верхнекальміуська фільтрувальна станція. В її резервуарах зберігається понад 300 тонн скрапленого хлору, і в документі міститься застереження: якщо станція отримає пошкодження, "резервуари під тиском можуть протекти і зріджений хлор відразу перетвориться в дуже велику кількість газоподібного хлору". За оцінками експертів МКЧХ, при несприятливих умовах постраждати в результаті такої аварії можуть до 400 тис. чоловік.


"Відповідно до норм міжнародного права ми пропонуємо створити зони безпеки навколо низки інфраструктурних об'єктів, від роботи яких залежить подача води майже 2 млн осіб, які проживають по обидва боки лінії розмежування", - пояснило російським ЗМІ джерело в МККК.


Межі нових зон сторонам пропонується чітко визначити, а потім позначити їх на місцевості спеціальними знаками. Ці території повинні бути демілітаризовані - на них не можуть перебувати учасники бойових дій або військова техніка.


"Слідом за підписанням угоди про розведення сил на трьох ділянках фронту і в разі його успішної реалізації кількість безпечних районів може бути поступово збільшена - аж до розведення сил по всій лінії зіткнення", - розповіло журналістам джерело в Тристоронній контактній групі.


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше бойовики обстріляли Авдіївку, в результаті чого було пошкоджено газопровід.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?