На Донбасі з'явився реальний шанс на мир, але є проблеми - розвідники з США
Категорія
Події
Дата публікації

На Донбасі з'явився реальний шанс на мир, але є проблеми - розвідники з США

На Донбасі з'явився реальний шанс на мир, але є проблеми - розвідники з США
Джерело:  Stratfor

У той час, як в Сирії розсипається режим припинення вогню, переговори з приводу війни в Україні, здається, йдуть краще. Таку думку висловила приватна розвідувально-аналітична компанія США Stratfor, аналізуючи останню

угоду Тристоронньої контактної групи про розведенняи сил на окремих ділянках фронту на Донбасі. Звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA.

На зустрічі в Мінську в середу представниками України, Росії та ОБСЄ була досягнута домовленість про розведення військ і техніки на певних ділянках уздовж лінії зіткнення на Донбасі. У четвер представник України в переговорах оголосив, що демілітаризація території почнеться на цьому тижні. Незважаючи на те, що з часів початку війни на сході України вже було кілька угод про припинення вогню, які не спрацювали, у цієї операції набагато більше шансів, вважають в Stratfor.


По-перше, вона помітно відрізняється від попередніх спроб зупинити бойові дії. На відміну від минулих домовленостей, які стосувалися всього фронту, в нинішній йдеться тільки про три ділянки: Станицю Луганську, Золоте і Петровське. Крім того, ця угода вимагає відведення і українських сил, і бойовиків з росіянами разом зі зброєю і військовою технікою на відстань 1 км від лінії зіткнення в цих районах протягом 13 днів, під постійним контролем спостерігачів з ОБСЄ. Завдяки кожному з цих положень, буде простіше забезпечити дотримання і стійкість нової угоди про припинення вогню.


І якщо все піде добре в перших трьох населених пунктах, то почнуться переговори щодо реалізації аналогічного процесу в інших районах конфлікту. Такий поступовий підхід сприятиме просуванню мирного процесу, дозволяючи на деякий час відкласти важкі переговори зі стратегічних гарячих точок, таких як Авдіївка.


На думку американських аналітиків, нинішня угода про припинення вогню може закласти основу для серйозного прогресу в процесі вирішення конфлікту на сході України. Більш того, це говорить про успіх зусиль Сполучених Штатів і Росії в просуванні вперед у вирішенні найбільш суперечливих питань, що сторони прагнуть зробити в термін, перш ніж президент США Барак Обама залишить свою посаду, і до того, як Європейський союз знову голосуватиме з питання продовження санкцій відносно РФ.


Проте, як показала сирійська угода про припинення вогню, значний прогрес легше показати на словах, ніж реалізувати в дійсності.


На шляху вирішення українського конфлікту все ще стоять серйозні перешкоди. Київ і Москва досі розходяться навіть у тому, як почати процес, описаний в Мінських домовленостях. Україна стверджує, що Росія і сепаратисти повинні виконати ключові положення та вимоги (припинити вогонь, - ред.), перш ніж будуть зроблені будь-які політичні зміни, в той час як Москва не менш твердо впевнена, що Україна повинна спочатку визнати і надати більшу політичну автономію Донбасу (мається на увазі частина Донбасу, окупована російськими військами і бойовиками ДНР-ЛНР, - ред.).


Водночас Захід розділився в питанні того, як впоратися з війною в Україні. Хоча Сполучені Штати твердо продовжують підтримку України і чинять тиск на Росію, кілька країн в Європейському Союзі більше не зацікавлені в збереженні санкцій проти Москви і закликали Україну зробити більше з виконання домовленостей зі свого боку.


Віце-президент США

Джозеф Байден заявив у середу, що не менше п'яти членів ЄС були готові послабити санкції відносно Росії

, додавши, що Сполучені Штати звернулися до Німеччини, Франції та Італії з проханням про підтримку обмежувальних заходів. Росія може спробувати скористатися зростаючим розбратом в ЄС, співпрацюючи лише в тій мірі, яка необхідна, щоб вплинути на голосування з питання санкцій, не роблячи серйозних поступок за Мінськими угодами.


Тому, незважаючи на потенціал нової угоди про припинення вогню, конфлікт в Україні - і безвихідь у відносинах між Росією і Заходом - далеке від вирішення. Проте остання угода про відвід озброєння доводить, що узгоджені зусилля докладаються, щонайменше, для зниження рівня насильства в східній частині України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?