Землетрус в Україні: стало відомо, кому варто хвилюватися
Категорія
Події
Дата публікації

Землетрус в Україні: стало відомо, кому варто хвилюватися

Землетрус в Україні: стало відомо, кому варто хвилюватися
Джерело:  online.ua

Жителям України не варто сильно переживати з приводу ймовірності повторення  землетрусу в ніч на 24 вересня, при цьому в країні необхідно перевірити багатоповерхові будинки на предмет сейсмостійкості, заявив заступник директора інституту геофізики Національної академії наук України Олександр Кендзера.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням в ефір телеканалу "112 Україна".


"Землетрус не було найбільшим. Його оцінюють в 5-6 балів. Українцям сильно хвилюватися не варто. А ось тим, хто відповідає за сейсмостійкість багатоквартирних будинків, хвилюватися варто, потрібно перевірити ці будинки: в хорошому вони стані, чи втримають вони ці землетруси ", - сказав Кендзера.


Він підкреслив, що найбільше землетрус з епіцентром в Румунії в ніч на 24 вересня відчули одесити.


"Землетрус було за місцевим часом о 02:00. Його записали практично всі сейсмічні станції, в автоматичному режимі було визначено вогнище землетрусу. Стало зрозуміло, що це зона Вранча. Дуже нерівномірним був розподіл енергії, яка стікала з вогнища землетрусу», - розповів експерт .


«Найбільший викид енергії якраз припав на бік нашої країни, і, таким чином, землетрус відчувався практично на всій її території. Найсильніше землетрус відчувався на південному заході Одеської області, а далі сила землетрусу спадала. Хвилі докотилися навіть до Києва. Найбільш відчули коливання жителі багатоповерхівок, але, оскільки багатоповерхівки розраховані на сейсмічні коливання, то небезпеки не було ", - додав сіеціаліст.


За його словами, зон, подібних «зоні Вранча», є всього три в світі. Регулярно землетруси відбуваються в районі островів Фіджі і гір Гіндікуш.


Як повідомляв ONLINE.UA, в ніч на 24 вересня жителі ряду українських міст, зокрема, Києва, Чернівців, Вінниці, Дніпра, Одеси, Харкова, Чернігова, відчули землетрус: в будинках тряслися меблі і посуд.  При цьому в соцмережах активно жартують з приводу інциденту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?