Українцям дали важливий прогноз щодо комунальних тарифів: опубліковано відео
Категорія
Економіка
Дата публікації

Українцям дали важливий прогноз щодо комунальних тарифів: опубліковано відео

Українцям дали важливий прогноз щодо комунальних тарифів: опубліковано відео
Джерело:  online.ua

Після  прийняття Верховною Радою закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг"  українці отримають можливість платити за обґрунтованими, а не завищеними тарифами на житлово-комунальні послуги, так як прийняття цього закону є початком формування конкурентного енергетичного ринку в країні.


Таку думку в своєму відеоблозі на ONLINE.UA висловив президент Центру глобалістики "Стратегія ХХ" Михайло Гончар.


«Це фундаментально - те, що Верховна Рада, в кінці кінців, прийняла закон "Про національного регулятора". Неприйняття цього закону протягом останніх півтора років, після того, як був прийнятий закон "Про ринок газу" в кінці квітня 2015 року, і було однією з причин виникнення такого непорозуміння. Як на корпоративному рівні, так і на міністерському», - сказав Гончар, коментуючи конфлікт навколо  анбандлінгу НАК «Нафтогаз Україна». Нагадаємо, суперечка виникла між Міністерством економічного розвитку і торгівлі та "Нафтогазом" навколо компанії "Укртрансгаз". Почалася вона після того, як МЕРТ фактично відібрав у "Нафтогазу" право керівництва оператором "Укртрансгаз". У підсумку Кабмін перебрав на себе контроль над "Нафтогазом", що раніше належав міністерству.


«Відсутність незалежного регулятора призвела до того, що не було навіть взаєморозуміння між Міністерством енергетики та НАК "Нафтогаз" щодо того, яким чином виконувати анбандлінг, тобто, поділ "Нафтогазу". Хоча і ті, і інші дотримувалися однієї, спільно обраної моделі. Але, так би мовити, далі пішли різночитання», - продовжив Гончар.


«Незалежний регулятор має дуже важливе значення з точки зору успіху реформ в цілому, не тільки для "Нафтогазу" в даному випадку, але також в тому, що стосується регулювання цін і тарифів на весь комплекс енергетичних послуг», - вважає експерт.


«Починаючи від ціни на газ, електроенергію, закінчуючи іншими тарифами, які стосуються сфери житлово-комунальних послуг. Його незалежний статус, його об'єктивна оцінка дій гравців ринку мають фундаментальне, ключове значення для того, щоб в Україні був створений конкурентний енергетичний ринок, точніше, ринки - електроенергії, газу, теплових послуг, в житлово-комунальному господарстві», - продовжує Гончар.


«Без цього ми постійно будемо мати деформовану структуру ринків, постійно мати (власне, мали і маємо) завищені тарифи, коли споживач сплачує за те, що він не використав, не вживав, коли монополії будуть продовжувати диктувати свої тарифні умови», - розповів експерт.


«Звичайно, прийняття цього важливого закону, який свого часу був вирваний з триєдиного пакету законів "Про ринок газу", "Ринок електроенергії" і "Національного регулятора", саме по собі ще не означає, що все, можна кричати: "Ура!", і ми тепер будемо мати абсолютно конкурентне середовище, і кожен споживач зможе вибирати собі того постачальника, який йому більше до душі, за цінами і тарифами», - вважає Гончар.


«Ні, попереду ще великий шматок роботи», - резюмує експерт.



Більше  читайте на ONLINE.UA: Українці отримали шанс не платити за завищеними тарифами на комуналку

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?