Стало відомо про нову хитрість Росії в розслідуванні загибелі MH17
Категорія
Світ
Дата публікації

Стало відомо про нову хитрість Росії в розслідуванні загибелі MH17

Стало відомо про нову хитрість Росії в розслідуванні загибелі MH17

Волонтери Bellingcat вважають, що Росія намагатиметься «перебити» заяву Об'єднаної слідчої групи, яка поставить остаточну крапку в розслідуванні технічних обставин катастрофи малайзійського "Боїнга" MH17 над Донбасом влітку 2014 року.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.
Згідно з результатами незалежного розслідування експертів міжнародного співтовариства Bellingcat, його збили з зенітно-ракетного комплексу «Бук». Бойовики на Донбасі отримали його з Росії, причому комплекс обслуговували кадрові російські військовослужбовці з 53-й зенітно-ракетної бригади. Експерти також встановили майже точне місце - велике поле поблизу міста Сніжне Донецької області.
За словами координатора Bellingсat Аріка Толера, офіційні слідчі зможуть представити ще більш точні дані.
«Там може бути нова інформація, зокрема про точне місце пуску ракети «Бук». Слідчі могли провести аналіз грунту і встановити, в якій частині поля стояла установка. Вони не зможуть звинувачувати Росію в трагедії, але, визначивши точне місце запуску і встановивши, що його контролювали бойовики, відповідальність за пуск ракети з України знімуть. Ми також продовжуємо наші дослідження, але нового звіту поки не готуємо», - розповів Толер.
Кілька днів тому російське підприємство-виробник зенітно-ракетних комплексів «Бук», концерн ВКО «Алмаз-Антей», передав слідству початкові радіолокаційні зображення повітряного простору. Як повідомляє прес-служба концерну, дані були передані в необробленому вигляді, правда не міжнародній слідчоій групі, а російському Слідчому комітету. У липні цього року правоохоронці направили відповідний запит на підприємство.
На думку волонтера-розслідувача з Bellingcat, Росія може зараз просувати інформацію від «Алмаз-Антей» для того, щоб «перебити» заяву Об'єднаної слідчої групи. Інформацію з радарів російська сторона нібито тримала при собі більше двох років, а тепер треба пояснювати, чому її надали тільки зараз.
«Я на 100% впевнений, що вони випускають цю інформацію зараз, щоб потім заявити, що Об'єднана слідча група не взяла її до уваги. Не знаю, що покаже інформація «Алмаз-Антей», але я впевнений, що вони випускають інформацію для того, щоб подібну заяву на прес-конференції зробила Захарова (речник МЗС РФ - ред.) або ще хтось», - сказав координатор Bellingcat.
Заяву Об'єднаної слідчої групи очікують 28 сентября. Вона має поставити остаточну крапку в розслідуванні технічних обставин збивання літака.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше засновник міжнародної групи розслідувань Bellingcat Елліотт Хіггінс жорстко розкритикував доповідь «Алмаз-Антея», назвавши її «убогою балаканиною».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?