Росія входить у затяжну економічну кризу: Путіну дали тривожний прогноз
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія входить у затяжну економічну кризу: Путіну дали тривожний прогноз

Росія входить у затяжну економічну кризу: Путіну дали тривожний прогноз
Джерело:  online.ua

Російський політолог, доктор історичних наук Лілія Шевцова вважає, що Росія входить в затяжну економічну і соціальну кризу, а також прогнозує, що реальна підтримка Володимира Путіна на майбутніх президентських виборах буде невисока.
Про це вона розповіла в інтерв'ю ONLINE.UA.
За її словами, після виборів до Державної Думи Росія отримала тоталітарний парламент.
"Пил після думських виборів влігся. Нова Дума представила себе світові. Російська влада, дивлячись з екранів телевізора, виглядала цілком задоволеною. Нові керівники Думи випромінювали впевненість. І дійсно: вперше за пострадянську історію Росія отримала фактично тоталітарний парламент, тобто парламент, в якому правляча партія має конституційну більшість - 343 місця з 450. Це означає, що правлячій "Єдиноій Росії" зовсім не потрібно тепер йти на угоди і обходити свої партії-сателіти - комуністів, ЛДПР Жириновського і "Справедливу Росію". Але на ділі ситуація з "перемогою" виглядає неоднозначно. А якщо говорити відверто - то зовсім плачевно", - сказала Шевцова.
"Згідно математичного аналізу, який провели одразу по слідах виборів незалежні дослідники, в першу чергу Сергій Шпількин і Дмитро Орєшкін, ми можемо побачити парадокс: "Єдро" отримало більше місць в Думі, але проголосувало за нього набагато менше народу. Шпількин переконливо довів, що за "Єдину Росію" проголосувало лише 15% (!) від загального числа виборців, і вкидання бюлетенів склало близько 12 млн. Словом, радіти владі нічому, і виникає питання: наскільки легітимна нова Дума в очах російського населення?", - додає політолог.
Вона вважає, що вибори в Держдуму показали, що реальна підтримка Путіна на майбутніх президентських виборах буде невисокою.
"Кремль в ситуації вичерпання внутрішніх ресурсів буде змушений відчайдушно шукати нові джерела легітимності. Військовий патріотизм і "кримський консенсус", які були основою для легітимації російської влади, починаючи з 2014 року, поступово вивітрюються. А що може їх замінити? Навіть цілком лояльні до влади спостерігачі сьогодні роблять висновок про "неповну" легітимацію нової Думи. А якщо тільки 15% виборців підтримало партію Путіна, то яка може бути його реальна підтримка в ході майбутніх президентських виборів? Безперечно - Путін переможе. Але чого буде коштувати його перемога, і наскільки вона буде стійкою? Думаю, що ці питання - головний біль Кремля", - відзначає Шевцова.
Вона розповіла, чому Кремль не дав потрапити до нового складу Держдуми опозиційним партіям.
"Влада, звичайно, обговорювала варіанти нової конфігурації Думи з урахуванням входження Росії в затяжну економічну і соціальну кризу. Один з варіантів був - дозволити створити в Думі невелику фракцію дисидентів у вигляді фракції "Яблука", або дати потрапити в Думу кільком опозиційним "крикунам". Це ніяк не вплинуло б на процес роботи кремлівського законотворчого "принтера", але створило б видимість більшої легітимності і плюралізму. Кремль на це не пішов - він вибрав варіант "тоталітарної" Думи, навіть урізавши представництво вірних партій-сателітів. Це свідчить про розуміння Кремлем нових загроз і його рішення не допускати ніяких ризиків в ситуації, коли явно наростають хвилі соціального невдоволення. Навіщо в цей момент мати фрондерів всередині держвлади?!", - сказала політолог.
Більше читайте в інтерв'ю Лілії Шевцової ONLINE.UA: У Кремля закінчуються ресурси, його остання "перемога" виглядає плачевно.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?