Українці висловилися щодо вступу в НАТО і союзу з Росією: дані соціологів
Категорія
Події
Дата публікації

Українці висловилися щодо вступу в НАТО і союзу з Росією: дані соціологів

Українці висловилися щодо вступу в НАТО і союзу з Росією: дані соціологів
Джерело:  Центр Розумкова

У разі проведення референдуму за вступ до НАТО проголосувала би більшість жителів України, в той час як створення союзу з Росією та Білоруссю не підтримало б більше половини українців.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на результати опитування, проведеного Центром Разумкова, з 9 по 14 вересня у всіх регіонах України, за винятком окупованих територій Донбасу і Криму.
За вступ України до Північноатлантичного Альянсу проголосували б 44,3% українців, проти вступу - 38,1%. У західному регіоні країни за вступ в НАТО проголосували б 75,6%, проти - 10,4%, в центральному регіоні - відповідно 51,2% і 28,1%, в південному - за 24,1% і проти 48,1 %, в східному - 19,0% "за" і 70,1% "проти", зокрема на Донбасі - 31% за і 52% "проти".
Відзначається, що серед молоді (18-29 років) прихильників вступу в НАТО більше, ніж противників (49,6% і 32,1% відповідно), а в інших вікових групах частки прихильників і супротивників вступу в Альянс статистично істотно не відрізняються.
За відновлення позаблокового статусу України виступають 32,8% українців, проти - 38,4%. Прихильники позаблокового статусу складають більшість в східному регіоні, відносну більшість - в південному, противники - більшість в західному і відносну більшість - в центральному регіонах. На Донбасі частка прихильників і противників цього приблизно дорівнює.
Створення єдиної союзної держави у складі Росії, Білорусі та України на рівноправній основі підтримують 18,3% опитаних, не підтримують - 69,1%. Не підтримують цю ідею більшість жителів західного, центрального регіонів і Донбасу, а також відносна більшість жителів східного регіону, в південному регіоні частка тих, хто підтримує, і тих, хто не підтримує цю ідею, приблизно однакова.
Якщо в березні 2015 року за вихід України з СНД виступали 43,3% респондентів, а проти були 33,8%, то, за даними останнього опитування, частка прихильників виходу з СНД скоротилася до 36,6%, а частка противників - зросла до 43, 8%. Вихід України з СНД підтримують більшість жителів західного регіону, проти виступають більшість жителів півдня, сходу і Донбасу, а в центральному регіоні частки прихильників і супротивників виходу з СНД приблизно рівні.
В опитуванні взяли участь 2018 респондентів 118 поселеннях, вибірка будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.
Як повідомляв ONLINE.UA, згідно з соцопитуванням більшість українців виступають проти розриву дипломатичних відносин України з Росією та впровадження візового режиму з РФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?