Економіст розповів, чому особливо заважають злидні українців: з'явилося відео
Категорія
Економіка
Дата публікації

Економіст розповів, чому особливо заважають злидні українців: з'явилося відео

Економіст розповів, чому особливо заважають злидні українців: з'явилося відео
Джерело:  online.ua

Український економіст Борис Кушнірук вважає, що злидні українців заважають їм стати громадянським суспільством, тобто займатися будь-якою суспільно корисною працею без примусу і без грошей.
Про це Кушнірук сказав у своєму відеоблозі на ONLINE.UA.
"Справа в тому, що громадянське суспільство - це суспільство людей, які самостійно приймають рішення брати участь в якихось заходах, причому не припускають, що вони будуть щось з цього мати, якийсь зиск. Тому зрозуміло, що це можуть робити тільки люди, досить забезпечені і незалежні. Якщо люди жебраки, то розраховувати, що вони будуть брати участь в якихось громадських акціях і взагалі брати участь в суспільному житті самостійно, без примусу і без грошей, навряд чи доводиться", - підкреслив експерт.
"Та ж ситуація - з власністю. Якщо люди не мають власності, якщо вони, наприклад, не можуть нормально займатися навіть власністю своїх багатоквартирних будинків або не мають права вільно розпоряджатися своєю сільськогосподарською землею (а їм це забороняють робити), в цьому випадку розраховувати, що вони будуть проявляти громадянську активність, не доводиться", - додав він.
За словами Кушнірука, більшість так званих громадських організацій працюють за гранти, тому їх мета - заробити, а не виконати суспільно важливі і корисні завдання.
"І ті громадські організації, які є і часто позиціонуються як частина громадянського суспільства, ними, за великим рахунком, не є. Вони виконують якісь функції, їм це хтось оплачує (або за рахунок грантів, або якихось інших структур бізнес або політичних). І вони виконують іноді корисну роль, пов'язану з тими завданнями, які стоять в суспільстві, іноді деструктивну, іноді - просто використовують можливості для того, щоб заробляти, не дуже переймаючись суспільним благом і завданнями, що стоять перед суспільством", - сказав економіст.



Повний текст блога  читайте на ONLINE.UA: Нищим украинцам гражданское общество не нужно.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?