Росія риє собі могилу: з'явилася гучна заява по катастрофі Boeing на Донбасі
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія риє собі могилу: з'явилася гучна заява по катастрофі Boeing на Донбасі

Росія риє собі могилу: з'явилася гучна заява по катастрофі Boeing на Донбасі
Джерело:  online.ua

Світ дає Росії і президенту РФ Володимиру Путіну шанс співпрацювати з міжнародним слідством щодо авіакатастрофи Boeing 777 на Донбасі в 2014 році, тому поки  міжнародна група розслідувачів публікує не повні дані про винність Росії в загибелі авіалайнера, заявив Арік Толер, член незалежної організації Bellingcat.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв'ю Толера  Радіо Свобода.


«Так, можна сказати, що слідство демонструє обережність, незважаючи на те, що воно знайшло безліч свідчень причетності Росії до катастрофи. Моя думка - на сьогоднішній день це політичне рішення, яке прийнято, щоб дати Росії як державі, дати приватним особам можливість почати по-справжньому співпрацювати зі слідством, поки ситуація не стала для них ще гіршою», - заявив Толер.


Коментуючи уточнення, чи йде мова про те, що Міжнародна слідча група офіційно не заявила про причетність Росії до катастрофи, хоча і визнала, що "Бук" був привезений в Україну з РФ, Толер сказав: «Так».


«Вони визнали факт причетності Росії, але безпосередньо не звинуватили ні Міністерство оборони, ні будь-яку з його військових підрозділів. Для мене очевидно, що саме тому вони і зробили акцент на тому, що шукають нових свідків або безпосередніх учасників, які можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності у разі, якщо вони добровільно будуть співпрацювати зі слідством», - прокоментував Толер.


Відповідаючи на прохання прокоментувати цифри, озвучені Міжнародної слідчою групою, про причетність до катастрофи близько ста чоловік, проте без оприлюднення імен, а також про те, чи корелюють цифри з висновками Bellingcat про причетність до авіакатастрофи 53-й зенітно-ракетній бригаді з Курська, Толер сказав: «Я думаю, вони включили в це число людей по інший бік кордону, сепаратистів».


«Я думаю, що більшість з цієї сотні людей - це все-таки російські військові, не тільки з 53-ї бригади, а й з підрозділів, які транспортували "Буки" на південь Росії. А решта - сепаратисти або російські "добровольці", - продовжив аналітик.


«Знову ж таки, це в якомусь сенсі політичне питання. Очевидно, що у слідства є ще величезна кількість інформації, і вона продовжує надходити. Іноді вони навіть згадували точний час, коли була отримана та чи інша інформація, - наприклад, знімки сліду від запуску були отримані тільки навесні цього року. Я впевнений, що у них є імена і прізвища конкретних російських солдатів, які, як вони думають, чи навіть як вони знають точно, причетні до цієї історії. Але я думаю, у слідства є і маса іншої інформації», - вважає Толер.


«Я помітив, що на сьогоднішній прес-конференції (28 вересня - Ред.) вони навіть замазали на одному відео точний індекс ракети "Бука", залишивши тільки першу частину - "9М38", хоча це був шматочок тривалістю всього 3 секунди. На ньому замазані останні два знаки, той самий індекс "M1", навколо якого було багато суперечок і який точно збігається з "Буками", що стояли на озброєнні в 53-й бригаді з Курська», - продовжив Толер.


«Я думаю, вони обережні, щоб дати Росії шанс зробити крок від могили, яку вона собі риє, продовжуючи все заперечувати», - вважає американський експерт.


Як повідомляв ONLINE.UA,  згідно з висновками міжнародного слідства, Boeing 777 на Донбасі в 2014 році був збитий ракетною установкою "Бук" російського виробництва з території, підконтрольній сепаратистам. "Бук" спершу завезли з Росії на Донбас, а потім відправили назад.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?