В Одеській області прийняли знакове рішення щодо радянської мумії
Категорія
Події
Дата публікації

В Одеській області прийняли знакове рішення щодо радянської мумії

В Одеській області прийняли знакове рішення щодо радянської мумії
Джерело:  Думська

Подільська міська рада Одеської області проголосувала за захоронення забальзамованих останків радянського військового і політичного діяча Григорія Котовського, які лежать зараз в мавзолеї парку Шевченка.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Думскую.
Згідно з рішенням, прийнятим на ранковій сесії зборів, місцеве КП «Ритуальна служба» перенесе труну з останками комкора з мавзолею в парку Шевченка на кладовище №1 по Виноградній вулиці, де поховані з військовими почестями. При цьому пресу на церемонію не запрошуватимуть.
Про подальшу долю мавзолею поки не відомо. Влада Подольська не зв'язувалася з нащадками Григорія Котовського, які проживають в Росії, і які ніколи особливо не цікавилися тілом свого предка. Син червоного командира Григорій Котовський-молодший, досить відомий історик, незадовго до смерті в 2001 році відмовився від участі в ДНК-експертизі останків в Бірзулі-Котовську-Подільському. Дочка учасника Громадянської війни - прийомна, і її генетичні матеріали для встановлення автентичності тіла не підходять.
Останні два десятки років і мавзолей, і саме тіло Котовського перебували в жалюгідному стані. Склеп регулярно підтоплюється дощовими і талими водами, а також піддається нашестю вандалів.


Перший склеп для забальзамованих останків Котовського був побудований в місті, який тоді називався Бірзула, ще в 1925 році, одразу після вбивства воєначальника. З 1934 року там проводили екскурсії, урочисто приймали в піонери і влаштовували мітинги. У 1941 році німецькі окупанти, зайнявши місто, в першу чергу зруйнували саркофаг і винесли звідти останки Котовського для поховання в загальній могилі. Вночі залізничники відкопали тіло і сховали його до закінчення окупації. Мавзолей в Котовську був повністю відновлений в 1965 році.
Як повідомляв ONLINE.UA, в США демонтували пам'ятник Леніну, який був встановлений на даху 13-поверхової будівлі на Нижньому Манхеттені в Нью-Йорку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?