Мін'юст розкрив способи, якими в Україні будуть боротися з рейдерством
Категорія
Політика
Дата публікації

Мін'юст розкрив способи, якими в Україні будуть боротися з рейдерством

Мін'юст розкрив способи, якими в Україні будуть боротися з рейдерством
Джерело:  online.ua

Міністерство юстиції України виступає за прийняття законопроекту, який передбачає ефективні заходи по боротьбі з рейдерством.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Мін'юсту.


"Сьогодні в українському кризовому медіа-центрі відбувся прес-брифінг за участю заступника міністра юстиції Павла Мороза про необхідність прийняття законопроекту №5067. Завдяки роботі Комісії по розгляду скарг у сфері державної реєстрації, робоча група при Міністерстві юстиції досліджувала найпоширеніші рейдерські схеми, які існують в Україні ще з 90-х років", - йдеться в повідомленні.


За даними міністерства, представники бізнесу, громадськості, народні депутати та експерти Мін'юсту три місяці працювали над законопроектом, який покликаний протидіяти діяльності рейдерів і виключити застосування злочинних алгоритмів.


"Експертами було розроблено 13 реальних превентивних заходів. Законопроект покликаний закрити левову частку можливостей для зловживань", - заявив Мороз.


Також він навів як приклад дві рейдерські схеми і розповів, яким чином нові положення унеможливлять їх застосування.


"Перша схема - це реєстрація на основі неіснуючого або підробленого рішення суду. Новим законопроектом ми зобов'яжемо реєстраторів перевіряти судові рішення в реєстрі судових рішень. Якщо ж таке рішення не буде знайдено, то реєстратор повинен зробити запит до відповідного суду. Таким чином, ми будемо уникати ситуацій, коли реєстраційні дії будуть здійснюватися на підставі неіснуючих або підроблених рішень. Друга схема - фальсифікація підписів на документах. Новий законопроект передбачає нотаріальне посвідчення підписів голови, секретаря або учасників зборів на протоколі і на установчих документах при внесенні змін", - розповів Павло Мороз.


Ключове в законопроекті, за його словами, - пропозиція посилити кримінальну відповідальність як заявника, так і реєстратора і зацікавленого в скоєнні незаконного реєстраційної дії людини. Максимальний термін ув'язнення складе до 8 років з конфіскацією майна. Адміністративна відповідальність також буде посилена, оскільки штраф в 340 гривень - це неефективна превентивна норма. Стягнення буде збільшено до 8500 гривень.


Мороз закликав об'єднати зусилля у протидії рейдерам і здійснювати публічний тиск на супротивників необхідних країні змін.


"Я закликаю всіх представників бізнесу, громадськості та народних депутатів прислухатися до ініціатив Мін'юсту і спільними зусиллями перемогти "масового рейдера"! Переконаний, якщо нам вдасться реалізувати задекларовані в законопроекті ініціативи, ми зможемо звести рейдерство до мінімальної позначки і довести нашим громадянам і інвесторам, що Україна здатна захистити недоторканність приватної власності", - резюмував представник міністерства.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?