Повний розрив шаблонів: боєць АТО відверто розповів про перші враження від війни
Категорія
Події
Дата публікації

Повний розрив шаблонів: боєць АТО відверто розповів про перші враження від війни

Повний розрив шаблонів: боєць АТО відверто розповів про перші враження від війни
Джерело:  online.ua

Боєць АТО Олексій Бережко, який брав участь в боях за донецький аеропорт в 2014-2015 роках, поділився спогадами про те, що відчуває людина, яка вперше потрапила на війну з мирного життя, як це сталося з ним на початку  війни на Донбасі.


Про це Бережко розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.


«Перша моя ротація тривала з 26 вересня по 6 листопада 2014 року і проходила на позиції "Зеніт", це кілометрів за 4-х від самого аеропорту. 3,8, якщо бути точним. У зоні прямої видимості - метеовишка, метеостанція, злітно-посадкова смуга, все термінали, "Спартак", Путилівська роща і весь Київський район Донецька», - розповів Бережко.


Відзначимо, позиція сил АТО "Зеніт" розташована на території колишнього зенітно-ракетного дивізіону, в декількох кілометрах від села Спартак Донецької області, недалеко від зруйнованого терміналу Донецького міжнародного аеропорту.


Позиція "Зеніт" в 2014-2015 роках стала фактично мішенню для бойовиків, в результаті чого була сильно зруйнована. Вона має стратегічне значення, так як звідти відкривається дорога до Авдіївки, Опитного і Пєсків.


«Тут було розміщено ППО, що закриває небо над Донецьком і над самим аеропортом. Потрапив туди в складі зведеного загону "Дикі качки". Тоді, на початку осені 2014 року, Повітряні збройні сили набирали добровольців у всіх льотних частинах, оскільки в той момент на "Зеніті" залишалися всього 15 осіб - і їх треба було комусь змінити. А я служив тоді в Василькові, в 40 бригаді тактичної авіації. Так і вийшло ... », - розповів Бережко.


Відповідаючи на питання, що Бережко побачив на позиції «Зеніт» біля аеропорту Донецька, боєць АТО сказав: «Відповім вам словами нашого кіровоградського командира 3 полку 93 бригади. Він тоді був у ДАП, допомагав нам зайти на позицію».


«Нещодавно ми з ним зустрілися - і він сказав: "Я пам'ятаю 26 сентября ... Я подумав, що почалася Третя світова"... По нас артилерія почала бити. "Гради". Все, що у них стріляло, літало - все летіло на нас. Але зате днів на п'ять ми відтягнули всіх від аеропорту», - продовжив боєць АТО.


«Вони тільки пострілювали іноді в ту сторону в ті дні, а так - в основному, на нас все летіло. Знаєте, з нами не було тоді ні одного не те, що офіцера, - військовослужбовця, який раніше взагалі брав участь у бойових діях. 62 абсолютно необстріляні людини завели в оперативне оточення», - розповів Бережко.


«На той момент нашою була тільки Авдіївка, в 6 км від "Зеніту". Шахта "Бутівка" - не наша, Опитне - не наше, Водяне - зі змінним успіхом ... Нас полями туди закинули - і до листопада тримали», - сказав боєць АТО.


Відповідаючи на питання, що відбувається з людиною, яка в один момент з мирного життя потрапляє в подібне пекло, боєць АТО сказав: «Що відбувається? Повний розрив шаблонів».


«Ми ж раніше війну бачили тільки в фільмах та книжках. Так, нас вивозили пару раз на полігон - але на полігоні стріляєш ти, а не по тобі. Так, нас попереджали, що по нас будуть стріляти. Але цього виявилося мало, щоб уявити, як це. Дуже скоро після того, як ти потрапляєш туди, тобі починає здаватися, що таке відбувається всюди», - продовжив Бережко. «Пам'ятаю, ми, коли виїжджали, зупинилися в Павлограді (Дніпропетровська область) - і були шоковані самим видом звичайного мирного життя. Навколо ходять нормальні люди, які живуть нормальним життям - а у тебе в вухах досі війна. Ти постійно ходиш в очікуванні, що ось-ось почнеться обстріл ... », - розповідає український боєць.


«Нас адже тільки одного дня не обстрілювали, 2 листопада, коли у них "вибори" були. Єдиний день тиші і у нас, і в аеропорту, який я пам'ятаю. Ось вважається, що у людини є всього 6 почуттів. На війні розумієш, що це не так. Їх там виявляється 40, 50, 100 - і всі вони спрямовані на те, щоб вижити. Вже на 4-5 день ти на слух визначаєш, звідки вийшла міна, куди вона летить - і припиняєш присідати, тільки почувши свист», - розповів Олексій Бережко.


Більше  читайте на ONLINE.UA: Ми вирішили, що в Україні почалася Третя світова війна - боєць АТО

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?