В Україні багато хто згоден жити за російськими зразками: з'явилася порада, як цього уникнути
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні багато хто згоден жити за російськими зразками: з'явилася порада, як цього уникнути

В Україні багато хто згоден жити за російськими зразками: з'явилася порада, як цього уникнути
Джерело:  online.ua

Відомий соціолог, заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха вважає, що багато хто в Україні хотів би жити за російським зразком, і владі потрібно переходити до європейських цінностей, щоби не допустити такого шляху розвитку країни.


Про це Головаха сказав в інтерв'ю ONLINE.UA.


"Росія відтворила цінності XIX століття завдяки нафтодоларам, і з ними якось може жити ... І у нас є багато людей, які погодилися б жити за російськими зразками, але немає такого ресурсу", - сказав він.


За його словами, радянсько-російська модель близька багатьом українцям, і для більшої частини населення так само, як і для росіян, на першому місці стоїть безпека.


"У сучасному світі все плинне і хитке. Це багатьох лякає, а радянсько-російська модель є простою і зрозумілою, стабільною моделлю. У нас, між іншим, як і у росіян, безпека є однією з найважливіших цінностей, тоді як для європейців (важливіше , - ONLINE.UA) доброзичливість і свобода самореалізації. Хоча навіть у європейців через мігрантів і терактів це трохи похитнулося. Не думаю, що праві радикали там переможуть на цій хвилі, але електоральна підтримка таких політичних сил останнім часом істотно зросла. .. У нас все просто - безпека на першому місці. Те ж саме - в Росії ", - пояснив соціолог.


Він також дав владі важливу пораду - демонструвати прихильність до нових цінностей, чого вона досі не робить.


"Влада повинна демонструвати життя відповідно до нових цінностей: відмовитися від демонстративного споживання, елітарної ненаситності, корупційних схем і так далі. Їм Майдани давали таку можливість. Ющенко не був готовий до цього. Демонстрація владою нових цінностей - це важливий фактор, якщо цього не буде, процес дуже сповільниться. Тому що у нас дуже ієрархічна система ", - сказав Головаха.


Більше  читайте на ONLINE.UA: Між Україною і Росією є схожість, якою маніпулює наша влада - соціолог.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?