Стало відомо, хто і за що отримав Нобелівську премію з медицини
Категорія
Світ
Дата публікації

Стало відомо, хто і за що отримав Нобелівську премію з медицини

Стало відомо, хто і за що отримав Нобелівську премію з медицини
Джерело:  РБК

У Стокгольмі, де стартував Нобелівський тиждень, володарем премії в області фізіології і медицини став Йошинорі Осумі з Токійського технологічного інституту за вивчення самопоїдання клітин.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на РБК.
"Ці відкриття привели до нової парадигми в нашому розумінні того, як клітини самі утилізують свій вміст. Відкриття Осумі проклали дорогу до розуміння фундаментальної важливості аутофагії (процес деградації та утилізації клітин - ред.) Для безлічі фізіологічних процесів: наприклад, пристосування до голоду або для відповіді на інфекції", - сказали в Нобелівському комітеті.
Уперше феномен самопоїдання клітин був виявлений вченими в 1960-х роках. Біологи звернули увагу, що клітини можуть знищувати власний вміст, складаючи його в певну подобу мішків за мембранами, де цей вміст утилізувався. Вирішальний внесок у розуміння цього процесу і вніс Осумі в ході серії експериментів в 1990-і роки. Для цього він спочатку вивчив і описав аутофагію в пекарських дріжджах, потім довів, що подібний процес відбувається і в клітинах людини.
У минулому році Нобелівську премію з медицини вручили групі біологів Юю Ту (Китай), Сатоші Омура (Японія) і Вільяму Кемпбеллу (США). Китаянка, японець і американець ірландського походження отримали нагороду Нобелівського комітету за розробку нових методів лікування хвороб.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше українська вчена Марина Родніна стала лауреатом престижної премії імені Лейбніца, яка в грошовому вираженні перевершує Нобелівську.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?