Нідерланди ставлять Україні підніжку в важливій суперечці з Росією
Категорія
Світ
Дата публікації

Нідерланди ставлять Україні підніжку в важливій суперечці з Росією

Нідерланди ставлять Україні підніжку в важливій суперечці з Росією
Джерело:  online.ua

Нідерланди перешкоджають візиту представників української делегації на суд у справі про повернення в Україну музейних експонатів з окупованого Криму, які зараз в музеї університету Амстердама, заявив міністр культури Євген Нищук.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Українські новини".
"Є багато перешкод. Доходить до того, що блокується (візит український делегації - Ред.). Я не хочу зараз називати, але є складнощі з візами, з безпосереднім перебуванням в Нідерландах", - сказав Нищук.
Міністр культури також висловив упевненість в тому, що на блокування візиту української делегації до Нідерландів впливає Росія за допомогою своїх спецслужб.
Нищук також додав, що має намір звернутися з цього питання до посла Нідерландів в Україні.
Як відомо, окружний суд Амстердама почне розгляд справи про повернення Україні експонатів кримських музеїв 5 жовтня. При цьому міністерство культури України не вважає окупаційну владу Криму стороною в переговорах з цього питання.
Конфлікт навколо експонатів кримських музеїв, відомих як "скіфське золото", виник після анексії Криму. У цей час експонати були на виставці в Амстердамі. Після завершення виставки нідерландська сторона, незважаючи на надані раніше гарантії, заявила про неможливість повернення кримських експонатів Національному музею історії України, мотивуючи відмову можливими претензіями з боку кримських музеїв.
Як повідомляв ONLINE.UA, до Києва з амстердамського музею Алларда Пірсона повернулися 19 експонатів, які надавалися для виставки в рамках спільного з кримськими музеями проекту "Крим - золотий острів у Чорному морі". Ще 565 експонатів з кримських музеїв залишаються в Амстердамі в музеї Пірсона до юридичного вирішення питання про місце їх повернення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?