У Мін'юсті зробили заяву про захист найважливішої реформи
Категорія
Політика
Дата публікації

У Мін'юсті зробили заяву про захист найважливішої реформи

У Мін'юсті зробили заяву про захист найважливішої реформи
Джерело:  online.ua

У Міністерстві юстиції розкритикували прохання Верховного суду визнати неконституційними деякі положення судової реформи.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу відомства.
Раніше з'явилися повідомлення про те, що Верховний суд України вирішив звернутися з поданням до Конституційного суду України щодо конституційності змін до Основного закону в частині правосуддя в питанні ліквідації Верховного суду.
Як вважають в Мін'юсті, це рішення є нічим іншим, як спробою зірвати судову реформу і зберегти стару наскрізь корумповану суддівську систему.
"Відповідно до положень чинної Конституції система судоустрою будується на принципах територіальності і спеціалізації і визначається відповідним законом. Нова редакція Закону «Про судоустрій і статус суддів» набула чинності 30 вересня 2016. Згідно з вищезазначеним законом, систему судоустрою складають місцеві суди, апеляційні суди і Верховний суд. При цьому визначено: Верховний суд є вищим судом в системі судоустрою України, в складі якого діють Велика палата Верховного суду, Касаційний адміністративний суд, Касаційний суд, Касаційний кримінальний суд, Касаційний цивільний суд.
Верховний Суд утворюється протягом шести місяців з дня набрання чинності закону в порядку і в складі, які визначені цим законом. ...Документом передбачено, що з дня початку роботи Верховного Суду нині діючі Верховний Суд України, а також спеціалізовані суди припиняють свою діяльність і ліквідуються в установленому законом порядку.
...Тому будь-які спроби змінити або оскаржити зміни до Конституції у сфері правосуддя або профільного закону є не більше ніж спробою представників старої формації суддів зірвати судову реформу і залишити без змін стару корумповану судову вертикаль", - зазначили у відомстві.
У свою чергу ситуацію прокоментував глава Мін'юсту Павло Петренко.
"З самого початку було зрозуміло, що судова реформа не пройде просто, адже багато хто хотів би залишити стару систему - непрозору, корумповану і нездатну виносити справедливі рішення, засновані виключно на нормах законів", - написав він у своєму Facebook.
"Заяви представників ВСУ не мають під собою жодних правових підстав і є відвертою спробою зупинити судову реформу. Ми не дамо зупинити судову реформу!", - додав він.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?