Третя спроба: соціолог пояснив, що по-справжньому потрібно міняти в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Третя спроба: соціолог пояснив, що по-справжньому потрібно міняти в Україні

Третя спроба: соціолог пояснив, що по-справжньому потрібно міняти в Україні
Джерело:  online.ua

Заступник директора Інституту соціології НАН України  Євген Головаха  вважає, що модернізація України повинна йти по шляху змін домінуючих цінностей в суспільстві, так як спроби впливати на модернізацію країни за допомогою політики і економіки не увінчалися успіхом.


Таку думку Головаха висловив в інтерв'ю ONLINE.UA.


За його словами, в Україні потрібно кардинально змінювати систему цінностей.


«Парадокс у тому, що наша система цінностей протилежна європейській, але за психотипом, за нашими дослідженнями, ми - європейці», - сказав Головаха.


Відповідаючи на питання, звідки взялося таке протиріччя між психотипом і цінностями, соціолог сказав: «У нас досяжницька культура. Як і всі європейці, ми життєвим успіхом вважаємо ситуацію, коли ми чогось досягли в конкретних справах. Це європейська модель».


«Українці належать до досяжницької культури, але за цінностями, які сформувалися в XIX-XX століттях, ми суттєво відрізняємося від європейців. І це теж один із чинників, який не дає модернізуватися», - додав Головаха.


«З чого починати модернізацію, коли є три виміри - політика, економіка і цінності?», - запитав журналіст.


«Україна робила спробу почати з політики. У 1990-х роках були реальні вибори і реальна демократія. Вона була своєрідною, переобрали президента в 1994 році, а країна розвивалася все гірше і гірше. Був період економічного зростання, коли Леонід Кучма встановив свій порядок, який зараз називають кланово-олігархічним», - сказав Головаха.


«Була вдала кон'юнктура глобального ринку, яка забезпечила нам 7-8 років економічного зростання. Рівень життя ріс, але люди були незадоволені тим, що відбувається. Тепер, на мій погляд, визначальною є зміна цінностей, тому що за допомогою політики і економіки ми вже пробували», - вважає соціолог.



Більше  читайте на ONLINE.UA: Є одна річ, від якої залежить майбутнє України - соціолог Євген Головаха

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?