Суперечка про українські експонати в Нідерландах: Мін'юст прояснив ситуацію
Категорія
Культура
Дата публікації

Суперечка про українські експонати в Нідерландах: Мін'юст прояснив ситуацію

Суперечка про українські експонати в Нідерландах: Мін'юст прояснив ситуацію
Джерело:  online.ua

Україна залишається єдиним власником цінностей, які були передані для виставки в Нідерланди, оскільки кримські музеї, згідно з українським законодавством, мали лише право оперативного управління експонатами.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву заступника міністра юстиції України Антона Янчука. Цю заяву він зробив під час прес-конференції 4 жовтня, присвяченої судовій справі про повернення з амстердамського Музею Алларда Пірсона на територію України експонатів виставки «Крим - золотий острів у Чорному морі».
«Кримські музеї вимагають повернення експонатів до Криму. Україна вимагає повернення цінностей на контрольовану територію. Суперечка зводиться до питання, чи має власник переважне право на реалізацію своїх повноважень власника в порівнянні з кримськими музеями, які не є власниками і яким раніше було надано право оперативного управління відповідними музейними цінностями. Позиція України однозначна - власник має таке переважне право. Титул права власності в українському законодавстві і в законодавстві інших країн є первинним, а решта титули - користування, оперативного управління тощо - похідними. Тому держава Україна, як власник цих цінностей, має абсолютну прерогативу визначати, куди і як ці цінності повинні повертатися», - зазначив заступник Міністра юстиції.
Більш того, підкреслив він, відповідні музеї мали права на управління зазначеними культурними цінностями в минулому. Однак зараз навіть це похідне право скасовано.
«Ці права були скасовані. Тобто на сьогоднішній день відповідно до українського законодавства у кримських музеїв немає ніяких правових підстав керувати цими цінностями і вказувати, яким чином, куди і як вони повинні бути повернені», - зазначив Янчук.
У свою чергу міністр культури Євген Нищук зазначив, що уряд видав постанову, за якою під час анексії Криму всі предмети на виставках в інших країнах повинні бути привезені на тимчасове зберігання до Національного музею історії України.
«Це тимчасова вимушена міра на період, поки півострів буде окупований. Рано чи пізно станеться деоккупація Криму і всі музейні експонати будуть повернуті кримським музеям», - сказав міністр культури.
На його переконання, в нинішній ситуації неможливо гарантувати збереження цінних експонатів, якщо вони повернуться до Криму. Він також зазначив, що зараз для української сторони створюють штучні перешкоди. Зокрема, частина учасників судового процесу до цього часу не має віз для поїздки в Нідерланди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?