Нові переговори по Донбасу: у Кучми відзвітували про підсумки
Категорія
Політика
Дата публікації

Нові переговори по Донбасу: у Кучми відзвітували про підсумки

Нові переговори по Донбасу: у Кучми відзвітували про підсумки
Джерело:  online.ua

На засіданні Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі 5 жовтня обговорили питання порушення режиму припинення вогню.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook прес-секретаря представника України в мінській контактній групі Леоніда Кучми Дарки Оліфер.


На засіданні відзначили, що бойовики ДНР і ЛНР продовжують проводити обстріли, причому стрілянина триває навіть на тих ділянках, де мало вже відбутися розведення сил і засобів, - в Петровському і Станиці Луганській. Так, 30 вересня і 3 жовтня бойовики обстрілювали Петровське з гранатометів, а з 22 вересня по 4 жовтня Станицю Луганську обстріляли 18 разів.


"Слід зазначити, що обстріли відбуваються вночі, коли ситуацію не контролює СММ ОБСЄ. У той же час Україна послідовно виконує взяті на себе зобов'язання по виконанню і даного рішення, і всього комплексу Мінських угод. Саме тому реалізація Рамкового рішення буде продовжена: 7 жовтня відведення буде відбуватися в Петровському, а 9 жовтня - у Станиці Луганській. Особливо наголошую: відвід відбудеться тільки за умови відсутності обстрілів, одночасного відведення з протилежного боку і під контролем СММ ОБСЄ", - підкреслила Оліфер.


"Ми продовжуємо роботу зі звільнення заручників та наполягаємо: ОРДЛО повинні надати коректні списки людей, яких вони просять звільнити. Нагадаю: раніше ОРДЛО говорили про звільнення більш ніж 600 осіб, серед яких є значна кількість тих, хто не має відношення до подій на Донбасі, а були затримані правоохоронними органами навесні 2014 року в Одесі і Харкові. Надання коректних списків прискорить звільнення 45 українських заручників, які знаходяться на непідконтрольній Україні частині Донбасу", - йдеться в повідомленні.


На засіданні була присутня уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, яка висловилася на рахунок незаконного вивезення українських дітей з прийомних сімей в Росію, а також висловила протест проти  затримання сімох підлітків, яких бойовики так званої ДНР звинуватили в організації "диверсій".


Також українська сторона підняла питання про звільнення  українського журналіста Романа Сущенко, який незаконно утримується в СІЗО Москви.


Крім іншого, на засіданні Тристоронньої групи представники України жорстко розкритикували питання про "праймеріз" на окупованих бойовиками територіях Донбасу. "Ми розцінюємо цей захід як спробу зриву Мінського процесу в політичній частині, оскільки цей псевдовиборчій процес відбувається всупереч Мінським домовленостями, де чітко вказано: вибори повинні пройти за українським законодавством", - написала прес-секретар Кучми.


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  бойовики ДНР відмовлялися від участі в онлайн-конференції Тристоронньої контактної групи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?