Україна випередила Росію в ядерній сфері: з'явилися подробиці
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Україна випередила Росію в ядерній сфері: з'явилися подробиці

Україна випередила Росію в ядерній сфері: з'явилися подробиці
Джерело:  ЦЕРН

Україна стала асоційованим членом Європейської організації з ядерних досліджень (ЦЕРН), в той час як Росія до цього часу перебуває в статусі спостерігача.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ЦЕРН.
"Наша наполеглива і послідовна робота протягом останніх двох десятиліть була завершена сьогодні чудовою подією - наданням Україні статусу асоційованого члена ЦЕРН. Це надзвичайно важливий крок на шляху європейської інтеграції України", - заявив постпред України при Європейському відділенні ООН в Женеві Юрій Клименко.
На відміну від постійних членів організації, статус асоційованого члена зводиться до меншої фінансової участі і практично не позначається на прийнятті рішення з усіх питань. Угоду про отримання статусу асоційованого члена підписали в 2013 році і ратифікували у Верховній Раді України в 2014 році. Вступ України в ЦЕРН став можливим після сплати внеску в $250 тис до бюджету організації.
Відзначається, що Україна є учасником Об'єднаного інституту ядерних досліджень (ОІЯД), який співпрацює з ЦЕРН. При цьому, ОІЯД в підмосковній Дубні активно бере участь в роботі колаборацій ЦЕРН, і РФ подала заявку на участь в організації в 2013 році, проте до цих пір є країною-спостерігачем. "Питання вийшло зі сфери науки і наукової політики і знаходиться в сфері зовнішньої політики", - заявив тодішній міністр освіти і науки Росії Дмитро Ліванов в 2015 році.
Всього в ЦЕРН входить 20 постійних членів та три асоційованих, включно з Україною.
На кордоні Франції та Швейцарії в ЦЕРН розташована найбільша в світі прискорювальна установка Великий адронний коллайдер. У 2012 році з його допомогою фахівці ЦЕРН відкрили частку з властивостями бозона Хіггса.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Росія призупинила дію кількох угод з США про спільні наукові дослідження, розробки в ядерній та енергетичній сферах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?